Promovare online pentru afaceri locale | Cum faci asta eficient? [2021]

By: on February 03, 2021 Categories: Digital Marketing

Ghide promovare afaceri locale

Într-o piață dinamică, o afacere locală trebuie să se adapteze dacă vrea să rămână competitivă. Situația din ultimul an a făcut ca multe businessuri să înțeleagă că au nevoie de mediul online pentru a supraviețui.

  • Cum fac să am mai mulți clienți❓
  • Pot să îmi promovez afacerea și să mă încadrez în buget❓
  • Cum fac să țin pasul cu competiția❓

Dacă și pe tine te macină aceste întrebări, ia-ți puțin timp și citește rândurile care urmează. Vei afla cum poți face eficient promovare online pentru afacerea ta. Sunt lucruri de bază, omise totuși de foarte mulți antreprenori. Partea bună e că nu te vor costa o avere și vei putea ajunge cu un pas în fața competiției.

Pasul 1 – Începe cu un website

Website-ul este punctul de plecare dacă vrei ca afacerea ta să fie vizibilă pe net. Probabil vei spune – da, cu siguranță am nevoie de un website, dar mă va costa foarte mult. De ce nu pot să mă rezum la o pagină de Facebook? Răspunsul este simplu – pagina de Facebook nu este proprietatea ta, e ca și cum îți construiești casa pe terenul altcuiva. Nu spun că pagina de Facebook nu are un rol foarte important, dar nu m-aș baza doar pe ea.

Dacă faci alegerea corectă, costurile se vor amortiza cu siguranță în timp. Pentru început nu vei avea nevoie de ceva foarte complex, doar o pagină web în care să îți prezinți clar serviciile și prin care clienții să te poată contacta ușor.

Cum trebuie să arate un website reușit?

  • Să fie adaptabil pe toate dispozitivele (design responsive)
  • Să se încarce rapid și să fie ușor de folosit
  • Prezintă clar informațiile de care au nevoie clienții
  • Să ofere o modalitate de contact

Pentru început poți alege un site cu o singură pagină, construit pe un template predefinit. Important e să își atingă scopul – afacerea ta să fie ușor de găsit online de potențialii clienți.

Trebuie menționat că cea mai mare parte din acțiunile ulterioare de promovare online pentru afaceri locale se vor baza pe acest website.

infografic tipuri de afaceri locale

Pasul 2 – Promovare Online pentru afaceri locale pe Google

Google My Business

Mi s-a întâmplat de nenumărate ori să caut un restaurant, o frizerie sau o florărie și să nu le găsesc adresa pe Google Maps. Un lucru omis de mulți deținători de afaceri locale.

Listarea companiei pe Google My Business are numeroase beneficii. Îți pune afacerea pe harta online, te ajută la SEO și îți va permite să obții recenzii de la clienți, informații foarte valoroase dacă vrei să îți îmbunătățești businessul. Crearea unui cont pe GMB este singura variantă prin care îți poți verifica afacerea și poți avea control asupra listingului pe Google.

Cum îți creezi cont pe Google My business?

Tot ce trebuie să faci este să intri pe acest link și să te loghezi folosind contul de Gmail.

Cum îți verifici pagina de companie pe Google?

Singurul lucru pe care trebuie să faci este să intri în contul GMB și să ceri verificarea afacerii. Vei primi un cod prin poștă, în termen de aproximativ 14 zile pe care va trebui să îl introduci ulterior pe pagină.

Cât te costă să creezi un cont?

Absolut nimic, poate doar câteva minute.

Tips&Tricks

  • Nu uita de NAP – NAP vine de la nume(name) adresă(address) număr de telefon(phone number). Ai grijă să le introduci corect și unitar atât pe Google My Business, cât și pe Facebook, pe website și în alte directoare web unde îți vei lista site-ul
  • Completează toate categoriile, adaugă poze relevante pentru afacerea ta și menține pagina actualizată

Google Ads

Google Ads, cunoscut în trecut ca AdWords, îți permite să îți afișezi reclamele unui public foarte bine targetat. Vezi aici mai multe despre promovarea prin această metodă cu plata la click.

Cele mai utile pentru afacerea ta sunt campaniile de Search. Atunci când potențialii clienți caută produsele sau serviciile pe care le oferi, le va fi afișată reclama ta. Ele funcționează pe bază de licitație și plata se face per click.

Tips&Tricks

  • Folosește keyword plannerul de la Google pentru a căuta cuvintele cheie potrivite
  • Structurează corect campaniile în mai multe grupuri de anunțuri
  • Adaugă cuvinte cheie negative ca să scapi de clickuri nedorite
  • Adaugă corect zona geografică în care vrei să fie afișate reclamele
  • Testează apele cu un buget mic pentru început
  • Instalează corect trackingul pentru conversii

Pasul 3 – Comunică cu publicul tău țintă pe Social Media

Spuneam un pic mai sus ceva ce probabil știai. Pagina de companie pe Facebook este un instrument foarte puternic, mai ales pentru o afacere cu specific local.

Ea vine în completarea site-ului și nu trebuie să o neglijezi. O pagină bine întreținută și actualizată crește gradul de încredere al clienților în afacerea ta. De asemenea, dacă specificul afacerii tale se bazează mult pe comunicarea vizuală, un profil business pe Instagram te-ar ajuta destul de mult. Dacă oferi servicii de contabilitate, nu ar strica nici o pagină de companie pe LinkedIn. Pe scurt, utilizează canalele pe care le folosește publicul tău țintă.

Tips&Tricks pentru o prezență consistentă pe Social Media

  • Stabilește clar obiectivele pe care vrei să le atingi prin Social Media
  • Alege cu grijă canalele Social Media pe care să fii prezent, în funcție de specificul afacerii tale
  • Optimizează-ți profilul cu informații relevante, în concordanță cu website-ul și pagina de Google My Business
  • Folosește grupurile locale de Facebook pentru a-ți face cunoscută afacerea
  • Postează constant și oferă clienților informații utile și ține cont că lumea intră aici pentru a socializa, nu pentru a fi bombardați cu reclame.
afla mai multe despre seo

Dacă ai un restaurant vezi aici ce greșeli de promovare pentru afaceri locale trebuie să eviți.

Pasul 4 – Investește în SEO

Atunci când caută un produs sau serviciu, utilizatorii de internet încep cu o căutare pe Google. Pentru a fi găsit de clienți, trebuie să îți pui site-ul la punct pentru a te poziționa cât mai sus în rezultatele căutărilor. SEO este una dintre cele mai bune metode de promovare pentru afaceri locale și una dintre cele care îți vor aduce rezultate pe termen lung.

Optimizare on-page

Include cuvinte cheie relevante domeniului și locației în care activezi. De asemenea, ai grijă ca titlurile paginilor, URL-urile și meta tagurile sunt optimizate.

Directoare web locale

Acum că partea tehnică de pe site e pusă la punct, vei avea nevoie de linkuri relevante de la alte site-uri care să te ajute să crești autoritatea site-ului. Un prim pas este să folosești directoarele web locale, potrivite pentru businessul tău. Mai știi Pagini Aurii, unde găseai adresa și numărul de telefon pentru diverse companii? Ăsta e doar un exemplu de directoare locale.

Să creezi conturi pe diverse directoare și să uiți de ele nu e chiar cea mai bună abordare. La fel ca în cazul paginii de Google My Business sau a profilelor Social Media, și aceste pagini trebuie să fie actualizate constant.

Folosește presa locală pentru a obține linkuri relevante pentru nișa și zona geografică în care activezi cu businessul.

promovare eficienta pe social media

Pasul 5 – Obține validare din partea clienților

Validarea din partea clienților este foarte importantă. Nu numai că obții un feedback real, dar cu cât ai mai multe reviewuri pozitive, cu atât îți va fi mai ușor să convingi mai mulți clienți că afacerea ta este de încredere.

Fie că vorbim de recenzii pe Google sau de cele de pe pagina de companie pe Facebook, este important să creezi un sitem prin care să le obții. Spun asta deoarece pentru a da un review pozitiv, clientul trebuie să fie puțin împins de la spate. Probabil ai observat că ești mai înclinat să dai un review negativ când ai avut o experiență neplăcută cu un business, decât să le oferi 5* atunci când experiența avută a fost peste măsura așteptărilor.

Important – Răspunde într-o manieră elegantă tuturor recenziilor fie ele pozitive sau negative.

Pasul 6 Scrie pe blog

Nimănui nu îi place să fie agasat de reclame. Probabil ți s-a întâmplat să mergi în mall și să fii abordat agresiv de cei care vor să îți vândă odorizante pentru mașină sau soluții de curățat ochelarii. Cei din urmă erau de multe ori atât de insistenți, încât reușeau ca în loc să vândă, să îndepărteze toți potențialii clienți.

În online e cam același lucru. Cu cât o să fii mai agasant și o să bombardezi lumea cu reclame, vorbind exclusiv despre afacerea ta, în loc să fii un magnet pentru clienți, vei reuși să-i alungi.

Ei bine, un blog în care să postezi frecvent conținut care răspunde fidel problemelor și nevoilor publicului tău țintă, te va ajuta să obții mai mulți clienți. Te vei poziționa ca autoritate în domeniu și vei crește încrederea clienților în afacerea ta.

Îți recomand să folosești WordPress pentru website, pentru că are avantajul de a putea gestiona ușor conținutul.

Pasul 7 Ține-ți clienții aproape

Acum că ai adus în locație suficienți clienți, profită de asta, loializează-i și transformă-i în ambasadori ai afacerii tale. Retenția clienților este la fel de importantă ca achiziția unora noi, și de multe ori mult mai ieftină.

Poți folosi instrumente de marketing tradițional transpuse în online dacă folosești email marketingul de exemplu. Poți cere feedback de la clienți și le poți oferi diverse avantaje precum coduri de discount pentru a-i loializa.

În concluzie, dacă ai o afacere locală și nu ai bifat până acum recomandările de mai sus, cu siguranță a venit momentul să o faci. Investiția de timp și bani nu va fi una care să îți destabilizeze bugetul și rezultatele nu vor întârzia să apară. Dacă vrei să afli și alte informații interesante, abonează-te la newsletterul nostru.

Da un share daca ti-a placut articolul

Share on Facebook Share Share on Twitter Share Share on Linkedin Share