Optimizare SEO pentru websiteul tau

By: on July 26, 2019 Categories: Digital Marketing, e-Commerce, Web Development

SEO

Te-ai intrebat vreodata care este modalitatea prin care ajung anumite website-uri in primele rezultate pe Google? Se numeste optimizare SEO.

Daca esti la inceput de drum in promovarea online, cu siguranta trebuie sa te ocupi de SEO pentru website-ul tau. Cu cat pregatesti mai bine site-ul pentru motoarele de cautare, cu atat Google te va favoriza si vei primi mai mult trafic organic.

Dupa ce vei citi acest articol, iti va fi mult mai usor sa intelegi cele mai importante concepte legate de optimizarea pentru motoarele de cautare si cum iti poate ajuta SEO businessul.

Optimizare  SEO on-site

Primul pas este sa iti “faci curat” pe website. Comunica cu developerul care se ocupa de site-ul tau si verifica impreuna cu el anumite aspecte legate de website-ul tau. In primul rand o conexiune securizata este obligatorie daca vrei sa fii afisat pe primele pagini pe Google. Verifica daca ai linkuri “broken” si repara-le.

Verifica daca paginile website-ului tau sunt indexate de Google. Aici poti folosi un tool gratuit numit Search Console. Daca nici o pagina nu e indexata atunci ai o mare problema. Verifica daca toate linkurile sunt bine construite si se potrivesc cu continutul de pe pagina.

Sunt cateva elemente de care trebuie sa ai mare grija numite Meta Taguri. Cu ajutorul developerului tau sunt relativ usor de optimizat.

optimizare seo web development

Meta Titlul

Meta Titlul este textul care apare in rezultatele cautarilor deasupra linkului (URL-ului) cu website-ul tau. Foloseste un titlu relevant, in perfecta concordanta cu pagina pe care va ajunge utilizatorul, care sa te ajute sa imbunatatesti rata de click spre website-ul tau.

Cateva Sfaturi pentru un Meta Titlu care sa iti imbunatateasca rata de click:

  1. Construieste Meta Titluri atragatoare si relevante.
  2. Scrie-le pentru publicul tau tinta, nu pentru robotii Google.
  3. Foloseste cuvinte cheie, dar nu exagera cu densitatea lor.
  4. Pe cat posibil, incearca sa incepi titlurile cu un cuvant cheie.
  5. Limiteaza-te la 50-60 caractere, asa cum recomanda si cei de la Moz.

Meta Descrierea

Meta Descrierea este al doilea element ca importanta. Consider-o ca pe o oportunitate sa iti prezinti produsele sau serviciile intr-o prima interactiune pe care utilizatorul o are cu afacerea ta. Tine cont ca Meta Descrierea are legatura cu experienta utilizatorului, asa ca, la fel ca Meta Titlul si aceasta trebuie sa fie relevanta si in concordanta cu ceea ce utilizatorul va gasi pe pagina.

Iata ce trebuie sa faci pentru o Meta Descriere buna:

  1. Mentine lungimea descrierilor intre 130 si 160 de caractere.
  2. Foloseste cuvinte cheie relevante, dar ai grija la densitatea acestora.
  3. Include un indemn la actiune care sa faca utilizatorul sa intre pe website.
  4. Incearca sa construiesti descrieri unice, care sa se identifice cu afacerea ta.
  5. Construieste cate o descriere unica pentru fiecare pagina.

meta descriere, meta titlu

Alte aspecte de luat in calcul

  1.  Ai grija sa folosesti tagurile H1, H2, etc. corect. Trebuie sa existe un singur H1 pe pagina si celelalte sa fie folosite intr-o structura potrivita. Subtitlurile iti dau posibilitatea sa targetezi cuvinte cheie secundare.
  2. Asigura-te ca folosesti imagini bine optimizate. Ele ar trebui sa aiba un titlu corect si alt-tag-uri relevante pentru ca Google sa stie ce se afla in poza si sa considere poza relevanta pentru cautarile consumatorilor. Sa presupunem ca ai un magazin online de incaltaminte si poza unui produs (pantofi sport albi) este denumita DSC2145. Crezi ca Google va stii ca e vorba de pantofi sport? Normal ca nu. O denumire corecta ar fi pantofi-sport-albi. Poti adauga si numele brandului sau numele magazinului tau.
  3. Creeaza continut de calitate pentru fiecare pagina in parte, relevanta pentru utilizator si optimizat din punct de vedere al cuvintelor cheie. Acest continut trebuie sa fie in perfecta concordanta cu Meta Titlul si Meta Descrierea.
  4. Analizeaza traficul catre website-ul tau folosind unelte gratuite de la Google. Analytics si Search Console iti vor da informatii importante despre cati oameni ajung pe site si cum ajung acolo, din ce medii provin ( Cautari organice, Social Media, Referinte) si care sunt cautarile pe care le fac pe Google pentru a ajunge pe website-ul tau. Un tool foarte bun este si Ahrefs.

seo audit 1

Optimizare SEO off-site

Pentru optimizare seo on-site, te asiguri ca lucrurile sunt in perfecta ordine in interiorul website-ului tau. In schimb, pentru optimizare SEO off-site, trebuie sa ai grija de referintele externe catre website-ul tau.

Aceste referinte externe se numesc backlinkuri si au o deosebita importanta in procesul de ranking pe motoarele de cautare. Cu cat ai mai multe backlinkuri de calitate, cu atat esti mai favorizat de Google sa ajungi in primele pagini cu rezultate. Te intrebi poate ce inseamna backlinkuri de calitate? Cu cat o pagina are autoritate mai mare si nu este considerata spam si obtinerea backlinkurilor se face prin metode etice de optimizare SEO, cu atat ai mai multe sanse ca domeniul tau sa capete si el autoritate in “ochii” motoarelor de cautare.

Sfaturi practice pentru a obtine backlinkuri de calitate:

  1.  Incearca sa creezi relatii de networking cu parteneri din aria ta de business.
  2.  Creeaza continut interesant si relevant  care sa poata fi preluat pe alte site-uri, si asigura-te ca te citeaza ca sursa.
  3.  Pune la punct o strategie eficienta de PR pentru a determina publicul sa vorbeasca de afacerea ta.
  4.  Ajuta la randul tau alte site-uri, introducand linkuri catre site-urile lor. Ai grija sa fie surse de incredere.

continut optimizat SEO

Continut relevant pentru optimizare seo

Continutul de calitate a devenit obligatoriu pentru optimizare SEO eficienta. Au trecut vremurile cand era de ajuns sa introduci cuvinte cheie care nu aduc nicio informatie utila pentru vizitatorii website-ului tau.

Am mai spus probabil acest lucru, motoarele de cautare, in special Google, tin cont foarte mult de experienta utilizatorului pe site-ul tau. Cu cat acesta este mai atras de continutul pe care il gaseste si de alte aspecte precum design sau viteza de incarcare a paginii, cu atat va petrece mai mult timp pe website. Google va observa acest lucru si va deduce ca site-ul tau este relevant pentru publicul tau.

Sfaturi pentru a crea continut de calitate optimizat SEO

  1. Fiecare pagina ar trebui sa se focuseze pe un singur cuvant sau expresie cheie.
  2. Verifica si elimina continutul duplicat.
  3. Densitatea cuvintelor cheie nu ar trebui sa depaseasaca 2-3%.
  4. Continutul are trebui sa fie relevant si sa genereze actiuni din partea userilor.

Concluzii

sfaturi optimizare SEOPentru a obtine rezultate bune, trebui sa tii cont ca optimizarea SEO reprezinta un set de actiuni pe termen lung. In concluzie trebuie sa ai grija de urmatoarele aspecte:

  1. Verifica daca toate paginile sunt idexate corect.
  2. Creeaza Meta Tag-uri care sa fie in concordanta cu continutul de pe pagina.
  3. Analizeaza traficul de pe website utilizand Google Analytics si Google Search Console.
  4.  Construieste backlinkuri de calitate.
  5.  Imbunatateste-ti permanent continutul si ofera informatii relevante.

Daca vrei sa fii in permanenta la curent cu informatii despre cum poti sa ai o prezenta online remarcabila, urmareste-ne pe Facebook si daca ti-a placut articolul ajuta-ne cu un share. 🙂

Da un share daca ti-a placut articolul

Share on Facebook Share Share on Twitter Share Share on Linkedin Share