Ai ajuns pe prima pagină în Google. Cum rămâi acolo?

By: on June 10, 2021 Categories: Digital Marketing

prima pagina in Google

Probabil dacă ai ajuns să citești acest articol, ai auzit de SEO și de valoarea pe care o poate aduce pentru afacerea ta online. Totuși, necesită mult mai multă răbdare și, în funcție de cât de competitiv este domeniul, mai multe resurse financiare. Însă, dacă optimizarea are o strategie în spate, toate aceste eforturi se vor transforma într-un ROI pozitiv pentru businessul tău.

Foarte mulți antreprenori vor rezultate imediate, de aceea se orientează către Facebook Ads sau Google Ads. Doar că și acolo costurile cresc din ce în ce mai mult din cauza faptului că spațiul publicitar este același dar numărul advertiserilor crește de la lună la lună.

În acest articol, plecăm de la premiza că ai ales să investești în SEO și că site-ul tău a ajuns pe prima pagină în Google pentru cuvintele cheie care te interesează.

Însă, este important să faci tot ce e necesar pentru a rămâne acolo.

Ce este algoritmul Google?

Un urs panda și un pinguin intră într-un bar. Așa ar putea începe un banc pe care numai experții SEO l-ar înțelege imediat.

Până în prezent au fost numeroase update-uri la algoritmul Google, care în termeni simpli reprezintă mecanismul care stă în spatele clasării paginilor web în rezultatele căutărilor pe motorul de căutare creat de Larry Page (ai zice că a fost predestinat numele, nu-i așa?) și Sergey Brin.

Nu o să intrăm prea mult în detalii aici, pentru că important pentru tine ca antreprenor e să știi ce să ceri de la o agenție SEO ca să poți monitoriza progresul.

Cum te pot afecta update-urile?

Update-urile au loc periodic și cele mai importante de până acum au schimbat decisiv modul în care se abordează optimizarea site-urilor pentru Google.

Nu există o rețetă clară care îți garantează că pozițiile site-ului tău nu vor fi afectate după un astfel de update. Există totuși niște aspecte de care trebuie să ții cont, care cu siguranță vor aduce mult mai multă stabilitate atunci când Google se joacă la butoane.

Te poți informa despre update-uri de pe pagina oficială de Twitter și poți consulta oricând documentația oficială pentru SEO direct de la Google.

Cum poți face față update-urilor Google?

O întrebare pe care mulți business-owneri o au pentru specialiștii SEO este În cât timp ajung pe prima pagină în Google? La asta nu cred că pot răspunde nici măcar Danny Sullivan sau John Mueller.

SEO meme

Foarte rar spre deloc, nu se întreabă și următorul lucru. Ok, am ajuns pe prima pagină pentru cuvintele cheie care mă interesează și îmi generează leaduri sau vânzări, dar cum fac să rămân acolo pe termen lung?

Păi, răspunsul este pe cât de simplu sună, pe atât de complicat – Nu pune stop investiției considerând ca scopul a fost atins și că nimeni nu te poate da jos. Ei bine, mai ales într-un domeniu unde concurența nu doarme niciodată, mereu se va găsi un rival care să simtă oportunitatea și să îți ia locul.

Iată un checklist cu acțiunile necesare pentru a face față oricărei schimbări de algoritm Google.

✅ Creează constant conținut bun. – dacă e bun pentru utilizator, cu siguranță e bun și pentru Google.

✅ Continuă acțiunile prin care obții backlinkuri de calitate pentru site-ul tău. – aici nu ne referim la linkuri irelevante cumpărate la sacoșă de la cine știe ce trader de advertoriale.

✅ Nu folosi tactici black, grey sau orice altă culoare în afară de alb. O să enumerăm puțin mai târziu o parte dintre ele.

✅ Verifică atent partea tehnică a site-ului și elimină erorile de tip 404 care pot apărea.

✅ Pune experiența utilizatorului pe primul plan

✅ Îmbunătățește permanent versiunea de mobil a site-ului.

✅ Verifică scorul în Page Speed Insights și optimizează-ți constant paginile, mai ales dacă ai un magazin online

✅ Nu te limita doar la SEO, încearcă să construiești un brand și să trimiți semnale relevante din mai multe medii (Social Media, de exemplu)

✅ Fă o analiză completă periodic

✅ Actualizează conținutul mai vechi și fă-l relevant pentru anul curent

Ferește-te de penalizări

Și am ajuns la partea mai puțin plăcută – penalizările de la Google. Acestea vin, de cele mai multe ori, în urma unor încălcări destul de grave ale politicilor Google.

Aceste încălcări sunt făcute cu bună-știință de firme sau freelanceri care folosesc tehnici nu foarte ortodoxe, black-hat li se mai spune.

Poți crede la început că totul e bine. Ai ajuns rapid pe prima pagină în Google (deși fie vorba între noi nu mai e chiar atât de ușor). Apoi nici nu vei știi ce te-a lovit, va trebui să dai site-ul în urmărire generală pentru că sunt toate șansele fie chiar de-indexat.

penalizari-google-page rankings

Hai să facem o listă cu principalele tehnici black-hat ca să știi de ce să te ferești

⛔ Keyword Stuffing – sau supraoptimizarea conținutului

⛔ Texte sau Linkuri ascunse

⛔ Redirectări înșelătoare

⛔ Cloaking

⛔ Manipularea Linkurilor

⛔ Folosirea fermelor de linkuri

⛔ Conținutul duplicat

⛔ Folosirea PBN-urilor (private blog network)

Core Web Vitals

Având în vedere că Google plănuiește să includă experiența pe pagină pe lista de factori oficiali care influențează pozițiile în rezultatele căutărilor, Core Web Vitals se va dovedi ceva de care trebui să ai mare grijă.

Partea bună e că găsești raportul în Google Search Console. Partea mai puțin bună e că nu e foarte clar încă ce optimizări sunt de făcut ca totul să fie în regulă.

Cei trei piloni ai CWV sunt:

  1. Viteza de încărcare
  2. Interactivitatea
  3. Stabilitatea Vizuală

Pe ce te poți concentra în acest moment și permanent de acum încolo este experiența utilizatorilor și optimizarea elementelor de pe pagini astfel încât să obții un scor cât mai bun în Page Speed Insights.

Concluzii

În concluzie, nu opri prematur investiția în optimizarea site-ului pentru motoarele de căutare și nu folosi tehnici interzise dacă vrei ca website-ul tău să treacă cu bine peste update-urile pe care Google le are în plan.

Pune experiența utilizatorului pe primul loc și îmbunătățește permanent conținutul pe care îl publici pe website. Nu neglija varianta de mobil pentru că o mare parte din trafic va veni de pe dispozitive mobile.

Și poate cel mai important, nu te încrede în specialiști care îți promit că vei obține rezultate rapide, mai ales dacă activezi într-un domeniu competitiv.

Da un share daca ti-a placut articolul

Share on Facebook Share Share on Twitter Share Share on Linkedin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *