5 Greseli pe care le faci cand iti promovezi online restaurantul [2020]

By: on June 22, 2020 Categories: Digital Marketing

promovare pentru restaurant

In ultima vreme, mi-au aparut din ce in ce mai multe reclame pe Facebook si Instagram de la restaurante care au inteles importanta promovarii in mediul online. Curios din fire, incerc mereu tot ce apare nou in oras.

De fiecare data fac un mic research cand vine vorba sa comand de la un restaurant nou – vad unde este amplasat restaurantul, caut rapid un meniu pe site, citesc reviewurile si abia apoi decid daca o sa devin clientul acelui restaurant.

Nu mare mi-a fost mirarea sa vad ca majoritatea ad-urilor care ajungeau in feed sau in story, fie pe Facebook, fie pe Instagram, erau de la restaurante din alte orase. Asa am ajuns sa scriu despre cele mai frecvente greseli pe care le poti face atunci cand iti promovezi online restaurantul.

Sa incepem… 🙂

stop greseli promovare restaurant

1. Nu oferi informatiile de care clientii au nevoie

Prima greseala pe care am observat-o la multe restaurante este ca nu ofera o modalitate usoara de contact si de prezentare a meniului.

Pune-te in locul clientului. Atunci cand dai peste un restaurant nou pe care ai vrea sa il incerci, primul lucru care te intereseaza este sa gasesti usor meniul pentru a vedea daca se potriveste cu asteptarile tale, atat culinare cat si financiare.

Dintr-un motiv sau altul, multe restaurante ignora acest lucru si parca ascund intentionat meniul de ochii curiosilor. De multe ori devine o adevarata aventura sa gasesti detaliile care te intereseaza despre noul restaurant care iti tot apare in reclame pe Facebook.

Rezultatul – clientul renunta, paraseste pagina de Facebook sau site-ul si incearca in alta parte. Astfel, actiunile tale de promovare pentru restaurant sunt in zadar.

Important: Seteaza intrebarile frecvente din pagina de Facebook a restaurantului pentru a veni in sprijinul clientilor.

2. Reclamele ajung unde nu trebuie

A devenit din ce in ce mai usor sa faci reclame pe Facebook.

Click click click – gata reclama. Totusi, daca nu esti atent, acestea nu ajung unde trebuie.

Am vazut in ultimele 2-3 luni zeci de reclame la restaurante care erau afisate in Constanta, desi ele erau localizate in Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara sau Sibiu. Chiar in timpul restrictiilor de circulatie. Astfel, sansele sa obtii clienti din alte orase sunt minime.

targetare instagram promovare pentru restaurant

Rezultatul – bani irositi, care ar putea fi folositi pentru a atrage clienti catre businessul tau. 🙁

greseli promovare pentru restaurant

Cum poti face targetarea corect?

  • Restrange aria de promovare pentru restaurant la orasul in care se afla sau in zona in care livrezi.
  • Seteaza varsta celor pe care ii vizezi in functie de specificul restaurantului
  • Adauga un interes care se potriveste cu specificul restaurantului. De exemplu, daca ai un restaurant italian, adauga ca interes “pizza”.
targetare

Important: Adapteaza creativele astfel incat sa se vada bine pe toate dispozitivele. Nu ai vrea sa se vada ca in imaginea de mai jos.

greseli adaptare creative

3. Nu investesti in SEO local

Sa fii prezent pe Google a devenit o necesitate. Pentru o crestere sanatoasa a afacerii tale, ai nevoie de traficul organic potrivit. Optimizarea locala pentru motoarele de cautare nu trebuie sa lipseasca din strategia ta de promovare pentru restaurant.

Mai pe scurt, restaurantul tau are nevoie sa fie pe harta online.

Eforturile tale de promovare pentru restaurant ar trebui mereu sa se bazeze pe un website bine construit, care sa raspunda intr-un maniera eficienta nevoilor clientilor. Da, Facebook si Instagram sunt doua canale foarte bune pentru a-ti promova restaurantul, dar fara un site care sa le completeze nu sunt suficiente.

Ce trebuie sa faci?

  • Daca nu exista deja, fa-ti o pagina pe Google My Business si completeaza toate detaliile cerute
  • Asigura-te ca toate datele introduse sunt corelate pe site, Facebook si Google My Business. Numele afacerii tale, adresa si numarul de telefon trebuie sa fie la fel peste tot.
  • Revendica-ti profilul, verificandu-l cu codul pe care il vei primi prin posta in decurs de 14 zile dupa ce ai cerut verificarea.
  • Partea de PR este foarte importanta, incearca sa creezi colaborari cu publisheri locali, care sa te ajute sa cresti vizibilitatea businessului tau.
  • Inscrie-te pe platforme locale relevante pentru afacerea ta.

Important: Singura resursa online asupra careia ai control 100% este site-ul.

4. Nu ai suficiente review-uri

De obicei, cand descopar un restaurant nou, pe langa faptul ca arunc o privire pe site sau pe Facebook sa vad meniul, urmatorul lucru pe care il fac este sa intru pe pagina de Facebook si sa ma uit la recenzii. Apoi caut restaurantul pe Google si citesc reviewurile si de acolo. Decizia de a deveni clientul lor se bazeaza in mare parte pe reviewurile citite. Probabil multi dintre voi procedati la fel.

reviewuri

De cele mai multe ori, oamenii ofera feedback doar atunci cand au avut o problema cu afacerea ta, implicit unul negativ. Este de datoria ta sa ii indemni sa iti lase un review daca experienta culinara a fost pe placul lor.

Reviewurile te ajuta din mai multe puncte de vedere. In primul rand, clientii noi capata incredere si primesti si puncte bonus din partea motoarelor de cautare si cresc sansele sa fii afisat in rezultatele organice locale.

Important: Raspunde tuturor comentariilor, fie ca sunt negative sau pozitive, atat pe Facebook cat si pe Google. 

5. Te bazezi exclusiv pe platformele de livrare

Platformele ca Takeaway, Foodpanda sau Glovo au devenit un instrument indirect de promovare pentru foarte multe restaurante. Totusi trebuie puse in balanta foarte bine avantajele si dezavantajele pe care acestea le au.

Avantaje:

  • Iti ofera vizibilitate in randul clientilor
  • Poti livra catre clienti chiar daca nu ai flota proprie de livrare
  • Ai la dispozitie tot softul pentru a putea incepe sa faci livrari

Dezavantaje:

  • Comisioane mari
  • Clientul te asociaza direct cu intermediarul si serviciile lor nu se ridica tot timpul la nivelul asteptarilor clientilor
  • Se pot retrage oricand de pe piata (vezi Uber Eats)

Nu spun ca aceste platforme nu au rolul lor, dar o miscare smart ar fi sa iti construiesti in timp propriul serviciu de livrare. Este foarte important sa iti formezi o baza de clienti pe care sa o poti pastra prin instrumente proprii.

In concluzie, trebuie sa ai foarte mare grija atunci cand iti promovezi restaurantul in mediul online. Daca reclamele ajung la publicul gresit, vei pierde o mare parte din buget si rezultatele nu vor fi pe masura asteptarilor.

Daca ti-a placut articolul da-i un share si poate vei ajuta chiar restaurantul preferat sa se promoveze eficient in mediul online.

Da un share daca ti-a placut articolul

Share on Facebook Share Share on Twitter Share Share on Linkedin Share