37 de Termeni de Marketing pe care trebuie sa ii cunosti

By: on November 26, 2019 Categories: Digital Marketing, e-Commerce

termeni de marketing online

“Trebuie sa iti imbunatatesti landing page-ul daca vrei sa obtii un CPC bun si sa cresti rata de conversie“. De cate ori nu ai auzit acesti termeni de marketing din partea agentiilor si nu ai inteles complet despre ce e vorba? Pentru a veni in ajutorul tau, am pregatit o lista cu cei mai utilizati termeni de marketing explicati pe intelesul tuturor. Iata care sunt:

1. A/B Testing

Un termen asociat deseori cu programarea, in era in care marketingul online se bazeaza pe date, A/B testingul este un concept vital. El se refera la testarea unor elemente ale unui website sau a unei campanii prin 2 vaiante A si B, pentru a vedea care performeaza mai bine.

2. Analytics

Cum spuneam mai sus, marketingul online se bazeaza pe date. Aceste date sunt urmarite si analizate cu ajutorul unor instrumente precum Google Analytics sau Facebook Analytics iar tot acest proces are rolul sa iti ofere mai multe informatii despre rezultatele actiunilor tale de marketing.

3. Bounce Rate

Bounce Rate-ul, sau rata de abandon a website-ului, este definit ca procentul de vizitatori care parasesc site-ul fara a vizualiza o alta pagina. Cu cat acest indicator are o valoare mai mare (peste 70%), cu atat trebuie sa iti dai seama ca website-ul tau are nevoie de ajustari serioase.

4. Buyer Persona

Unul dintre cei mai in trend termeni de marketing, Buyer Persona se refera la crearea unui profil al consumatorului ideal. Acest lucru il poti face bazat pe research si pe date pe care le ai pana acum despre clientii tai. Definirea unei Buyer Persona te va ajuta sa tintesti publicul care te intereseaza.

5. B2B

Prescurtarea de la business to business, reprezinta situatia in care are loc o tranzactie comerciala intre doua businessuri.

6. B2C

Prescurtarea de la business to consumer, reprezinta situatia in care loc are o tranzactie comerciala intre un business si o persoana fizica ce are calitatea de consumator.

7. Call to Action (CTA)

Call to Action reprezinta un indemn la actiune si se foloseste in general pe website-uri sub forma de text pe un anumit buton care sa indemne utilizatorul sa initieze o actiune.

8. Cold Emailing

Reprezinta actiunea de a trimite un email nesolicitat, in scop comercial de cele mai multe ori catre o persoana cu care nu ai luat nici un fel de contact anterior. (Atentie mare la GDPR aici)

9. Click Through Rate (CTR)

Rata de click, sau click through rate, reprezinta raportul dintre numarul de clickuri unice si numarul afisarilor. Se foloseste de cele mai multe ori ca indicator de performanta pentru campaniile de promovare, precum si in campaniile de email marketing.

10. Cost per Click (CPC)

Termen folosit adesea in campaniile de publicitate platita online, fie ca vorbim de Google, Facebook sau LinkedIn Ads, costul per click arata ce suma a fost cheltuita pentru clickul respectiv. Average CPC reprezinta valoare medie a costului per click.

11. Cost per Lead (CPL)

Utilizat tot in campaniile de performance marketing, acest indicator de performanta, are rolul de a arata care a fost costul cu achizitia unui potential client.

12. Cost per Mille (CPM)

Acest termen este utilizat foarte des in campaniile de Facebook Ads si reprezinta costul pentru 1000 de afisari ale reclamei.

13. CRM (Customer Relationship Management)

In traducere, managementul relatiilor cu clientii, reprezinta o solutie software care te ajuta  sa gestionezi relatiile cu clientii pentru a creste productivitatea.

14. CMS (Content Management System)

Traducerea in romana pentru CMS ar fi sistem de administrare a continutului si este un sistem software creat pentru o mai buna gestionare a continutului online. Unul dintre cele mai populare siteme de acest gen este WordPress.

15. Event Tracking

Termen din sfera analizei datelor, event trackingul se refera la urmarirea evenimentelor pe o pagina si se foloseste pentru a obtine mai multe informatii despre diverse actiuni pe care utilizatorul le face pe o pagina web.

16. Impressions

Acest termen este folosit in general atunci cand e vorba de traficul organic sau de cel rezultat din reclame pe diferite medii – Google Ads, Facebook Ads. Este vorba de numarul de afisari in rezultatele Google sau pe Facebook. Bazat pe numarul de afisari si de numarul total de clickuri se calculeaza rata de click.

17. Inbound Marketing

Inbound Marketingul reprezinta procesul de a atrage prospecti catre afacerea ta prin actiuni concrete precum crearea de continut pentru utilizatori si distribuirea acestuia pe diverse canale. Are scopul de a genera cat mai multe leaduri care sa vina catre businessul tau pe care ulterior sa le transformi in clienti. Este una dintre cele mai eficiente metode de marketing, din punct de vedere al costurilor.

18. Infographic

Un infographic face parte din strategia de continut pe care un marketer o dezvolta si contine o serie de imagini, texte si tabele prin care poti explica succint si pe intelesul tuturor o anumita idee de marketing.

19. Keyword

Termen utilizat cand vine vorba de SEO sau de Google Ads, poate fi tradus usor in romana prin “cuvant cheie”. Fie ca vorbim de strategie SEO sau de orice campanie Google Ads, keyword research-ul (documentarea si analizarea cuvintelor cheie) este foarte important.

20. Key Performance Indicator (KPI)

Pentru a masura rezultatele oricarei actiuni de marketing ai nevoie sa iti setezi acesti indicatori de performanta care te vor ajuta sa verifici daca ti-ai indeplinit sau nu obiectivele de marketing.

21. Landing Page

Landing Page-ul, sau pagina de destinatie, se refera la pagina web pe care utilizatorul ajunge indiferent de natura sursei din care provine traficul. In general cu cat pagina de destinatie este mai relevanta pentru utilizator, cu atat acesta se transforma mai repede in client.

22. Lead

Un lead, sau un prospect, reprezinta un potential client, pe care il atragi catre afacerea ta prin diverse tehnici. Nu toate leadurile se transforma neaparat in clienti, dar cu cat strategia de obtinere a acestor leaduri este mai bine pusa la punct (targetare, alegerea canalelor potrivite) cu atat ai mai multe sanse de reusita.

23. Lifetime Value

Calculat corect, acest indicator iti arata venitul total generat de catre un anumit consumator. Pentru a calcula acest element, ai nevoie in prima instanta sa afli care este valoare medie a achizitiei pentru acel client. Acest indicator face parte din acei termeni de marketing utilizat mai ales in cazul magazinelor online.

24. PPC (pay per click)

Acest termen este folosit pentru campaniile unde licietezi si platesti pentru un click obtinut si reprezinta un instrument de marketing online, care folosit corect iti poate aduce rezultate. Cel mai important aspect este ca poti sa masori rezultatele, bazandu-te pe diversi indicatori de performanta.

25. Pixel

Facebook Pixelul este un cod, care odata adaugat pe website, te va ajuta sa obtii foarte multe date interesante despre cei care iti viziteaza pagina. Cu ajutorul Pixelului, poti crea audiente personalizate pentru Facebook Ads si poti masura rezultatele campaniilor.

26. Rata de conversie (CR-Conversion Rate)

Rata de conversie este unul dintre cei mai importanti indicatori de performanta si se calculeaza ca raport intre numarul utilizatori care indeplinesc o anumita actiune dorita stabilita anterior (conversie) si numarul total de utilizatori ai site-ului. Aceasta rata de conversie variaza de la o industrie la alta.

27. Reach

Acest indicator este adesea utilizat in legatura cu actiunile de marketing pe retelele sociale si reprezinta numarul total al oamenilor la care ajunge continutul tau. Reachul organic este reprezentat de postarile pe social media pe care nu le promovezi prin reclame.

28. Responsive Design

Designul responsive nu mai este demult un trend, a devenit ceva fara de care un website nu are cum sa supravietuiasca. In era in care dispozitivele mobile sunt la indemana oricui, sa ai un website adaptabil pe toate dispozitivele este ceva firesc, pentru a o oferi o buna experienta utilizatorului.

29. Sales Funnel (Palnia de Vanzari)

O palnie de vanzari reprezinta intreg procesul de cumparare pe care companiile conduc clientul din punctul A pana in punctul in care acesta achizitioneaza produsul sau serviciul. Cu alte cuvinte sales funnelul se identifica cu intreaga calatorie pe care utilizatorul o experimenteaza pana in momentul in care devine client.

30. SEO (Search Engine Optimization)

SEO este de departe unul dintre cei mai utilizati termeni de marketing digital. Search Engine Optimization sau optimizarea pentru motoarele de cautare reprezinta un set de actiuni care au scopul de a-ti aduce website-ul cat mai aproape de prima pagina cu rezultate dintr-un motor de cautare, de cele mai multe ori Google.

31. SEM(Search Engine Marketing)

Adesea similar cu Publicitatea Platita pe diverse canale, SEM este diferit de SEO si reprezinta promovarea website-ului in motoarele de cautare folosind o forma de publicitate platita.

32. SMM (Social Media Management)

Social Media a devenit in ultimii ani un instrument vital pentru orice companie care vrea sa comunice cu publicul ei tinta. Social Media Management se refera la administrarea intrumentelor disponibile pe toate canalele de Social pe care o afacere le utilizeaza.

33. Social Proof

Acest concept se refera la increderea pe care o generezi in ochii consumatorilor prin dovezi aduse in fata lor despre produsele sau serviciile tale. Cele mai puternice instrumente de social proof sunt testimonialele (cele video au cel mai mare impact) si reviewurile clientilor.

34. S.W.O.T

Analiza S.W.O.T face parte din acei termeni de marketing clasic si este piatra de temelie care sta la baza oricarei strategii de business. Facuta corect, aceasta analiza te ajuta sa identifici punctele forte (Strengths), punctele slabe (Weaknesses), oportunitatile (Opportunities) si pericolele (Threats) atunci cand concepi strategia pentru businessul tau.

35. USP (Unique Selling Proposition)

Unique Selling Proposition reprezinta diferentiatorul de business din oferta ta, care te scoate in evidenta in fata concurentei, in ochii potentialilor clienti. Marketingul este despre a aduce valoare clientilor tai, de aceea sa identifici si sa pui in lumina acest diferentiator de busienss este vital pentru afacerea ta.

36. User Experience (UX)

Desi nu face neaparat din categoria de termeni de marketing clasici, acest concept face referire la experienta generala a utilizatorului unui website sau unei aplicatii web/mobile. Aceasta trebuie sa fie in parametri optimi pentru ca potentialii clienti sa continue calatoria catre achizitia produselor/serviciilor.

37. User Generated Content (UGC)

User generated content face parte din termenii de marketing utilizati din ce in ce mai des in ultima vreme. Continutul generat de utilizatori este des folosit de companiile mari. Acestia isi transforma clientii in ambasadori ai brandului. UGC reprezinta orice forma de continut (text, imagini, video, audio) pe care utilizatorii le posteaza pe diverese retele Sociale sau bloguri. Coca Cola si Netflix sunt doua companii care au definit strategii care sa isi indemne consumatorii sa creeze continut pentru ei.

Am incercat sa explicam pe intelesul tuturor 37 de termeni de marketing des utilizati in mediul online si nu numai. Fie ca esti antreprenor sau esti pasionat de marketing digital, speram ca acest articol te va ajuta sa intelegi cei mai importanti termeni de marketing si sa iti fie mai usor sa ii aplici.

Da un share daca ti-a placut articolul

Share on Facebook Share Share on Twitter Share Share on Linkedin Share