Bugetul de marketing pentru 2020

By: on December 18, 2019 Categories: Digital Marketing

Bugetul de marketing pentru 2020

A mai ramas foarte putin din 2019. Orice antreprenor prevazator s-a gandit deja cum sa structureze bugetul de marketing pentru 2020. Daca totusi nu ai idee inca de unde sa pornesti, am pregatit cateva sfaturi care sa te ajute sa definitivezi bugetul de marketing pentru anul urmator.

1. Coreleaza bugetul cu strategia de marketing

Orice decizie pe care o iei in legatura cu bugetul de marketing trebuie sa fie facuta bazandu-te pe strategia de promovare pe care ai pregatit-o, corelat cu obiectivele de marketing pe care ti le propui pentru 2020. Odata stabilite obiectivele, iti va fi mai usor sa aloci suma potrivita pentru a le atinge.

Este foarte important sa distribui resursele financiare catre cele mai importante canale de marketing online. Trebuie sa iei in calcul ce a functionat in trecut si sa aloci resurse si pentru alte oportunitati de promovare. Bazandu-te pe date concrete, vezi care au fost canalele de promovare cu cel mai mare succes si insista pe ele.

2. Atribuie bugetul necesar in functie de marimea companiei.

Nici o companie nu seamana cu alta. Obiectivele difera in functie de marimea companiei si de momentul in care se afla ca evolutie, asa ca este normal ca si bugetul sa fie atribuit in functie de aceste criterii.

Presupunand ca firma este la inceput de drum, atunci cu siguranta planificarea bugetului de marketing trebuie facuta cu foarte mare grija. Poti aloca o suma fixa pentru fiecare parte a mixului tau de promovare fie ca vorbim de online sau offline. Crearea de continut si promovarea acestuia prin diferite metode – Facebook Ads sau Google Ads nu ar trebui sa lipseasca din strategia niciunei afaceri.

Daca ai un business care se afla deja intr-un stadiu matur, iti poti stabili bugetul de marketing ca procent din cifra de afaceri – undeva la 6-12 la suta.

3. Analizeaza bugetul de marketing pe anul anterior

Orice antreprenor inteligent invata din experienta, mai exact din greseli. Bazandu-te pe datele din anii anteriori, iti poti face o idee asupra a ce a functionat sau nu in materie de promovare. Cum spuneam si mai sus, insista pe canalele care s-au dovedit pana acum eficiente.

4. Aloca buget pentru oportunitati

Chiar daca principalul obiectiv este sa obtii un return on investement cat mai bun, o caracteristica esentiala a unui antreprenor este curajul de a inova si de a valorifica oportunitati noi de promovare. Nu ai cum sa afli daca functioneaza pana nu incerci, nu-i asa? Pentru a face acest lucru, trebuie sa ai prevazut in buget o suma alocata pentru oportunitati care merita exploatate in anul care urmeaza.

5. Imparte eficient bugetul intre online si offline

Banuiesc ca ai auzit extrem de des ca offline-ul e depasit, ca ar trebui sa iti concentrezi eforturile in mediul online. La fel si invers, agentiile de publicitate incearca sa impinga ideea ca offline-ul e inca la putere si ca nu se poate construi o strategie care sa dea rezultate fara aceasta parte.

Asa cum cred ca va asteptati deja, adevarul este pe undeva la mijloc. Raspunsul la intrebarea Pentru ce mediu sa aloc cele mai multe resurse din bugetul de marketing pentru anul urmator – mediul online sau offline?  Ei bine, raspunsul este: depinde. Depinde de tipul de business, de stadiul in care se afla afacerea si pozitionarea sa in piata.

Sfatul meu este sa nu neglijezi nici unul dintre aceste medii, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Principalul criteriu dupa care trebuie sa te ghidezi este sa insisti acolo unde se afla clientii tai ideali. Desigur, un avantaj al promovarii online este dat de posiblitatea de a urmari exact performanta bazat pe anumiti KPIs.

In concluzie:

  • Bugetul de marketing trebuie corelat cu strategia de marketing.
  • Cu cat analizezi mai mult performanta de pana acum cu atat poti aloca eficient resurse pentru viitor.
  • Concentreaza-te pe ce a functionat, dar nu uita sa aloci resurse pentru oportunitati.
  • Imparte bugetul intre online si offline in functie de tipul businessului tau si de mediul in care se afla frecvent clientii tai.

Daca ai nevoie de o strategie de marketing online, ne poti trimite un mesaj la contact@royalsoft.eu iar noi vom incerca sa concepem cel mai bun plan pentru ca afacerea ta sa aiba succesul dorit in mediul digital.

Da un share daca ti-a placut articolul

Share on Facebook Share Share on Twitter Share Share on Linkedin Share