Cuvinte cheie negative? Ce sunt si cum te ajuta in campaniile Google Ads

By: on April 16, 2020 Categories: Digital Marketing, e-Commerce

Cuvinte cheie negative

Te-ai intrebat vreodata de ce rezultatele din Google Ads nu sunt pe masura asteptarilor? Cel mai probabil, bugetul nu se consuma eficient si platesti pentru clickuri care nu iti aduc niciun beneficiu. Solutia – adauga cuvinte cheie negative. (negative keywords)

Ce sunt aceste cuvinte cheie negative?

Desi suna usor contraintuitiv sa adaugi campaniei tale cuvinte cheie negative, crede-ma pe cuvant ca iti vor salva o mare parte din buget. In primul rand, e important sa intelegem cum se afiseaza reclamele noastre pe Google. Sa presupunem ca ai un restaurant cu specific italian. Ai inclus in lista de cuvinte cheie pizza napoletana. Atunci cand cineva va cauta aceste cuvinte pe Google, anuntul tau va fi afisat.

Bun, acum ca am stabilit cum se afiseaza anunturile, sa trecem la urmatorul scenariu. Cineva vrea sa afle reteta pentru pizza si va cauta reteta pizza napoletana si anuntul tau se va afisa. Dar tu nu vrei asta, pentru ca pe tine te intereseaza sa ai clienti in restaurant, daca acea persoana isi doreste o reteta de pizza, e clar ca vrea sa o faca acasa, nu sa vina la restaurantul tau. Deci daca va da click pe anuntul tau vei pierde bani.

cuvinte cheie negative

Cum afli ce negative sa adaugi?

In primul rand, este de preferat sa te gandesti inainte de a da drumul campaniilor ce termeni nu ai vrea sa iti declanseze afisarea lor. Construieste apoi o lista de negative si introdu-o in Google Ads. Nu o sa intru foarte mult in detalii aici, deoarece Google a explicat pas cu pas cum sa faci acest lucru.

Totusi, munca nu se termina aici. Lista trebuie actualizata constant, consultand termenii de cautare pe care ii gasesti in Google Ads. Acolo vei vedea toti termenii cheie cautati de oameni carora li s-a afisat reclama ta.

Ca sa vezi termenii de cautare, du-te in meniul din stanga si selecteaza Keywords -> Search Terms si verifica atent.

Poti adauga cuvintele cheie la nivel de campanie sau le nivel de grup de anunturi. (Ad Group)

Sfatul nr 1. Poti adauga direct un termen pe care l-ai gasit cu potential negativ, selectandu-l iti va aparea optiunea de a-l adauga pe lista neagra. 🙂

Sfatul nr 2. Ai grija la tipul de potrivire pentru cuvintele cheie. Vezi mai jos in ce conditii iti este afisat sau nu anuntul in functie de cum ai setat tipul de potrivire. Vom alege un cuvant cheie negativ precum reteta pizza.

tipuri de potrivire cuvinte cheie negative

Cum te poate ajuta lista de cuvinte cheie negative?

Unul dintre cele mai importante avantaje ale unei liste solide de cuvinte cheie negative este faptul ca vei ajunge sa platesti doar pentru clickuri relevante care sa te ajute sa ai o campanie de succes prin Google Ads.

Probabil vei spune – Ok, dar eu platesc doar clickurile, daca lumea vede ca anuntul meu nu e relevant pentru ei de ce ar da click pe el? Ei bine, aici sunt doua probleme:

  1. Ori cei carora li se va afisa un anunt irelevant si vor da click de curiozitate sa vada despre ce e vorba, vor iesi imediat de pe site, deci o rata de respingere mare, ceea ce in ochii Google nu da deloc bine.
  2. A doua varianta este ca intr-adevar nu vor da click. Astfel, CTR (rata de click) va scadea si Google nu prea vede nici asta cu ochi buni. Scorul de calitate pentru anunturi va scadea si vei ajunge sa platesti mult mai mult pentru un click.

In concluzie, adaugarea cuvintelor cheie negative iti va aduce numai beneficii:

royalsoft teaches digital marketing
  • Bugetul se va consuma eficient
  • Vei plati numai pentru clickuri profitabile
  • Vei obtine o rata de click mai buna, implicit un scor de calitate mai bun si un cost mai mic pentru un click
  • Rata de conversie va creste considerabil

Daca ai intrebari referitoare la campaniile pe Google Ads, scrie-ne in comentarii si vom incerca sa gasim o solutie sa te ajutam. 🙂

Nu tine doar pentru tine informatia. Da-i share sa afle mai multa lume cum sa nu piarda bani cu Google Ads. 👇

Da un share daca ti-a placut articolul

Share on Facebook Share Share on Twitter Share Share on Linkedin Share