Magazin online sau Facebook Shop?

By: on December 03, 2020 Categories: Digital Marketing, e-Commerce

Facebook shop sau magazin online?

37 de secunde.

Cam atat petrece in medie un vizitator pe un articol de blog.

Ia-ti o cafea ☕. Cred ca vei sta un pic mai mult 😜.

Magazin online sau Facebook Shop? In acest articol iti vom raspunde obiectiv la aceasta intrebare. Am pregatit pentru tine o lista cu avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni si cum anume poti lua ce e mai bun din ambele.

Chiar daca esti la inceput de drum sau ai deja experienta in vanzari online, in ambele cazuri te lovesti de aceleasi intrebari apasatoare:

Unde anume ma indrept cu afacerea mea? Ce ar trebui sa fac ca sa o dezvolt si cum o pot face mai cunoscuta in randul publicului meu tinta? 🤔

Pana in 2022, incasarile din eCommerce la nivel global vor creste de la 3.53  trilioane de dolari în 2019 la 6.54 trilioane USD.

Deci, acum ar fi un moment bun sa iei niste decizii importante, cum ar fi:

✅ Sa-ti deschizi un website daca nu ai deja unul

✅ Sa iti faci o pagina business de Facebook și un Facebook Shop

✅ Sa lucrezi la prezenta online a afacerii tale

Este important de stiut ca alegerea unui loc pentru un magazin online functioneaza pe acelasi principiu cu alegerea amplasarii unui magazin fizic.

Factorii principali care te pot influenta sunt bugetul, apoi, categoria de produse pe care vrei sa le vinzi. Dar, in contextul de azi, ceea ce face diferenta este locul in care marketezi.

e-Commerce-locatie

Ai 3 opțiuni:

A. Să alegi un loc cu mult trafic dar unde ești conditionat de reguli –  de exemplu Facebook 😉😉

B. Sa construiesti pe terenul tau un website unde vei fi mereu in deplin control si  care aduce mai multă credibilitate brand-ului pe termen lung.

C. Sa folosesti in paralel ambele variante de mai sus.

Cu alte cuvinte, cand vine vorba de vanzari online ai de ales între eCommerce, Social Commerce și a avea o prezentă online completa. 💡

Ce este Social Commerce?

Social Commerce este procesul de a vinde produse direct din Social Media. Conceptul de Social Commerce a venit la pachet cu cresterea exponentiala a device-urilor mobile.

Din moment ce potentialii cumparatori  folosesc retelele de socializare pentru a cauta informatii, recenzii si recomandari despre produse, a devenit oarecum intuitiv sa aduci și magazinul mai aproape. Social Commerce integreaza experienta de shopping cu experienta de conectare cu alti utilizatori dintr-o platforma sociala.

Fiecare canal de Social media abordeaza diferit partea de eCommerce. Ceea ce au in comun este procesul simplificat – de la a gasi un produs pana la a finaliza o comanda, e o distanta de doar cateva click-uri.

Aplicatiile de Social Media care au introdus pana acum facilitati speciale pentru shopping sunt Pinterest, Facebook si Instagram.

Care este diferenta dintre Social Commerce si eCommerce?

Pe cand in Social Commerce interactiunea cu potentialii tai cumparatori are loc prin intermediul retelelor de socializare, in eCommerce vanzarile se fac printr-un website dedicat.

Este important sa intelegi scopul pentru care au fost create ambele, inainte de a stabili o strategie de vanzari pe termen lung.

Website-urile  sunt niste locatii virtuale pe care oamenii le viziteaza pentru a rezolva diverse aspecte din viata de zi cu zi.

Ele deservesc anumite nevoi sau dorinte ale celor care le acceseaza printre care si cumparaturile. In eCommerce, site-urile sunt concepute pentru a oferi identitate unui business.

Retelele de socializare au fost create pentru a permite utilizatorilor sa se conecteze si sa relationeze.

Succesul unei campanii de Social Commerce se masoara prin numarul de interactiuni si reactii al utilizatorilor fata de continutul unei campanii de marketing. Insa este oare de ajuns pentru un brand cu viziune?

Pe scurt, un website cu domeniu propriu este o casa online a afacerii tale, iar retelele de Social Media sunt instrumente de marketing.

Exista un numar din ce in ce mai mare de antreprenori dornici sa gaseasca echilibrul corect între a atrage clientii catre pagina lor de Facebook si a aduce oamenii pe site-ul firmei.

Daca intelegi suficient de bine avantajele dar si dezavantajele pe care ti le poate aduce un website alaturi de vanzarile prin Social Media, iti poti crea un ecosistem de afaceri eficient si profitabil.

Infograficul de mai jos te va ajuta sa decizi daca sa alegi un magazin online sau Facebook Shop pentru afacerea ta.

magazin-online-sau-facebook-shop

Vanzari prin Facebook Shop – Avantaje

Un Facebook Shop  este mult mai usor si rapid de configurat spre deosebire de un website propriu.

Ai nevoie de aproximativ o ora pentru a configura o pagina de business pe Facebook  dupa care poti incepe sa-i cresti popularitatea.

Unul dintre avantajele majore ale social media pentru antreprenori este faptul ca iti da  posibilitatea de a creste notorietatea unui brand intr-un timp relativ scurt datorita traficului mare.

Ce îți oferă un Facebook Shop:

🔵 Potential pentru cresterea vanzarilor.

🔵 Puncte Bonus pentru SEO.

🔵 Feedback direct de la clienti prin reactii, recenzii, comentarii.

🔵 Posibilitatea de a face cu usurinta studii de piata  despre clienții tai.

🔵 Oportunitati nelimitate de conectare cu potentiali clienti, de a cunoaste noi parteneri.

🔵 Posibilitatea de a interactiona direct cu clientii in timp real.

🔵 Posibilitatea de a fideliza si de a retine clientii. 💗

🔵 Acces atat pe piata locala cat si la nivel international.

Vanzari prin Facebook Shops – Dezavantaje

Desi beneficiile pe care ti le poate aduce un Facebook Shop sunt minunate pentru un business, exista cateva dezavantaje pe care nu le poti trece cu vederea daca iti doresti sa dezvolti o afacere.

🟠 Lipsa controlului –  Esti limitat de regulile platformei, te poti trezi cu pagina dezactivata sau inchisa fara vreun motiv serios.

🟠 Gradul de raportare si analiza a datelor este mult mai mic decat în ​​cazul unui site web, deoarece primesti doar informatiile oferite de platforma sociala.

🟠 Este dificil sa ajungi la publicul tau fara un buget  pentru publicitate.

🟠 Nu iti apartine – Facebook controlează conținutul pe care il publici prin termenii și condițiile sale.

🟠 Posibilitati limitate de personalizare.

🟠 Nu este scalabil – exista limitari legate de integrarea unor alte functionalitati.

🟠 Nu prezinta la fel de multa incredere ca un magazin online.

Exista multe avantaje esentiale in a face vanzari online prin retele de socializare dar daca ne raportam si la dezavantaje, un Facebook Shop trebuie privit doar ca o parte instrumentala a unei strategiei de marketing. Pentru a avea scalabilitate si teren de dezvoltare in acord cu viziunea firmei tale, este necesar sa ai un website.

Website propriu – Avantaje

Un website propriu iti ofera control deplin.  

Cum arata si ce prezinta, depinde de tine in totalitate.

Website-ul este cel mai bun mod de a reflecta tot ce trebuie stiut despre afacerea ta.

Valoarea si experienta pe care o oferi prin website-ul tau se apropie cel mai mult de comertul traditional, unde se apreciaza implicarea intr-un mod mai personal.

Nu esti limitat de reguli si nu stai cu grija ca poate maine iti blocheaza cineva contul si pierzi date importante.

Cat timp il vei intretine, va fi mereu acolo. Pentru un website bun, poti aduce mai multa valoare prin continut atribuit exclusiv brand-ului afacerii tale (articole de blog) iar astfel ai posibilitatea de a fi indexat de motoarele de cautare.

Un website este vital pentru o prezenta online consistenta.

🔵 Ofera credibilitate afacerii tale.

🔵 Poti adauga  functionalitati extra pentru scalarea afacerii.

🔵 Denota profesionalism.

🔵 Poti construi o baza de date cu adrese de e-mail.

🔵 Poti trimite newslettere si noi oferte clientilor existenti.

🔵 Este rentabil – tinand cont ca un site web il platesti o data apoi afacerea ta va avea o casa online pentru totdeauna.

🔵 Ai marketing profi – Posibilitatile de comunicare sunt nelimitate si poti sa te prezinti publicului intr-un mod unic si creativ.

🔵 Costurile de operare sunt reduse comparativ cu cele necesare administrarii unui magazin fizic.

 🔵 Monitorizare totala – Poti urmari toata activitatea de pe site prin instrumente precum Google Analytics.

🔵 Vanzari mai multe prin trafic organic – Cu cat site-ul e mai bine structurat si optimizat va fi mai usor de gasit de motoarele de cautare.

Ai un spatiu mare pentru a-ti expune produsele.

Website propriu – Dezavantaje

Un website este piesa centrala pentru jocul tau de strategie. Ce sa iei în calcul inainte sa incepi unul:

🟠 Implica niste costuri – Cu cat e mai complex ca design si functionalitate, cu atat vor creste costurile de dezvoltare.

🟠 Daca iti doresti un website bogat in continut care sa functioneze fara probleme, trebuie sa te ocupi de mentenanta sa.

🟠 Ai nevoie de o strategie de marketing solida. Eforturile tale de a creste traficul pe site vor fi considerabile.

Propriul tau site web iti ofera control asupra prezentei online iar Social Media ar trebui sa fie doar un instrument prin care sa trimiti trafic “la tine acasa”.

Cunoaste-ti publicul tinta

Inainte de a decide intre un magazin online sau Facebook Shop, afla tot ce poti despre publicul tau tinta si creioneaza profilul clientului tau ideal.

In functie de asta, vei stii pe ce platforma ii poti gasi. Brand-ul tau trebuie sa fie prezent si cunoscut acolo unde publicul tau tinta este deja activ.

Poti incepe cu un Facebook Shop daca:

📌 Publicul tau tinta se afla in primul rand pe Facebook sau alta retea de socializare

📌 Bugetul nu iti permite inca sa creezi un website

📌 Esti in punctul in care abia incepi sa iti validezi ideea

Cu siguranta ai nevoie de un website daca:

📌 Iti doresti sa fii gasit online. Potentialii tai clienti vor cauta informatii despre produse si despre afacerea ta.

📌 Vrei sa eviti limitarile si conditiile platformelor ca Facebook.

📌 Ai nevoie sa detii pe deplin informatiile pe care le obtii si sa le poti valorifica

📌 Ai nevoie si de alte mijloace pentru a aduce trafic catre magazinul tau.

Construieste prezenta online pentru afacerea ta

Facebook este ca o plimbare in oras. Majoritatea celor care vin aici vin sa socializeze, sa vada ce mai fac prietenii, sa fie la curent cu ce se mai intampla.

Utilizatorii nu vin neaparat cu scopul de cumpara ceva. Doar daca reusesti sa le captezi atentia, atunci o sa intre sa vada ce ai in magazin.

Din acest motiv, trebuie sa folosesi mai multe instrumente online precum Google Ads sau SEO pentru a te evidentia.

Un click in site-ul tau iti poate aduce atentie sporita din partea prospectilor chiar si  pentru o perioada scurta de timp.

In plus, daca cineva iti vede afacerea pe Facebook si capata un anume interes, va cauta mai multe informatii despre produsele tale. Urmatorul lucru pe care il va face este sa iti caute website-ul.

Daca nu ai unul, iti va afecta credibilitatea.

Construieste-ti un brand digital

Este destul de dificil sa iti contruiesti un brand pe Facebook unde toate paginile arata cam la fel.  Pentru a a avea o identitate online, site-ul poate fi exact ce ai nevoie. Prima impresie conteaza.

Social Media este doar o parte din intreaga prezenta online a afacerii tale. Pentru a construi cu adevarat un brand ai nevoie de mult mai mult.

O strategie de marketing eficienta foloseste toate canalele de comunicare. Nu te limita doar la un magazin online sau Facebook Shop. Pe langa acestea ia in calcul si celelalte canalele de socializare + canalele clasice de media. Toate acestea se completeaza reciproc.

In concluzie…

Orice afacere are nevoie de propria identitate online.

Fie ca alegi un magazin online sau Facebook Shop, asigura-te ca iti reflecta valorile si comunica fidel mesajul catre publicul tinta pentru ca tu sa iti atingi targetul de vanzari pe care il ai in plan.

Site-ul web este un hub pentru tot ceea ce faci in mediul digital. De aici, poti coordona eficient strategia de marketing pentru afacerea ta, Social Media fiind doar un alt canal prin care sa iti faci cunoscut businessul.

In plus, nu ti-ai construi casa pe terenul altcuiva, nu-i asa? 🙈

Daca vrei sa lucrezi la identitatea ta online si ai nevoie de ajutor, stii unde ne gasesti 👉 contact@royalsoft.eu

Da un share daca ti-a placut articolul

Share on Facebook Share Share on Twitter Share Share on Linkedin Share