Email Marketing in 2020 | Cum il faci sa functioneze?

By: on October 18, 2019 Categories: Digital Marketing, e-Commerce

email marketing 2019

Email Marketing-ul este considerat, cel putin din punct de vedere al costurilor, una dintre cele mai eficiente metode pentru a-ti atinge obiectivele de business. Desi in ultimii ani evolutia marketingului prin email este incontestabila, multi marketeri s-au orientat catre alte canale de promovare. In randurile care urmeaza, vom incerca sa oferim cateva sfaturi despre cum se poate utiliza email marketing-ul cu succes.

1. Segmentarea

Am participat in urma cu doua saptamani la Go Tech World, unde am asistat la o prezentare despre email marketing, care ne-a intarit si mai mult convingerea ca nu este suficient sa ai un template cu un mesaj grozav si o oferta extraordinara daca nu o trimiti cui trebuie. Segmentarea campaniilor de email trebuie facuta cu exactitate, in functie de obiectivele pe care ti le propui. Trimiterea unor emailuri persoanelor care nu fac parte din publicul tinta va rezulta doar in multe dezabonari si foarte putine conversii.

Poti face segmentarea bazandu-te pe numeroase criterii, pornind de la o strategie pusa la punct, pentru a-ti atinge obiectivele. Este important sa intelegi ca nu toti clientii sunt la fel. De aceea, trebuie sa ii imparti pe categorii in functie de varsta, sex, zona geografica, engagementul din campanii precedente, sursa leadurilor, venit, suma cheltuita in trecut, etapa din funnelul de vanzari, comportamentul de pe website, frecventa achizitiilor si multe altele.

2. Continutul emailului

Dupa ce ai facut segmentarea, e momentul sa te concentrezi pe template si implicit pe mesaj. Acesta trebuie sa fie concis si sa exprime clar ce ai de oferit. Nu trebuie sa exagerezi cu textul. Creeaza o structura logica dupa care sa te ghidezi si foloseste propozitii scurte si cate o idee principala in fiecare paragraf. Incearca sa “vorbesti pe limba” clientilor, nu utiliza foarte multe mesaje de marketing si incearca sa nu ii plictisesti si sa le captezi atentia celor care iti vor citi emailul. Nu uita sa incluzi Call to Action-uri.

Poate cel mai important aspect care face diferenta in email marketing este personalizarea mesajului. Pentru ca potentialii clienti sa prinda incredere in tine trebuie sa incerci sa creezi o conexiune cu acestia. Cu cat mesajul este mai personalizat si se adreseaza in mod direct nevoilor clientilor, cu atat ei vor fi mai predispusi sa iti asimileze mesajul si sa actioneze in consecinta.

3. Alegerea subiectului in email marketing

Daca vrei sa ai un open-rate bun, atunci trebuie sa creezi un subiect care sa capteze atentia destinatarului. Pentru a scrie un astfel de mesaj, am pregatit cateva mici sfaturi:

  • Evita formularile de tip SPAM: Cumpara acum, Cel mai mic pret.
  • In nici un caz nu scrie toata linia subiectului cu majuscule.
  • Incearca sa starnesti curiozitatea clientilor.
  • Fii scurt si la obiect.
  • Personalizeaza mesajul.
  • Fii sincer in legatura cu continutul emailului.
  • Testeaza diferite variante si vezi unde poti ajusta.

4. Obtinerea leadurilor

A trecut demult vremea cand multa lume care facea email marketing mergea pe ideea de a cumpara o lista imensa de adrese de email si trimiteau bulk mesaje nesolicitate. Totusi, cei mai multi marketeri au inteles ca rezultatele folosind aceasta metoda sunt incredibil de scazute.

Cea mai buna metoda prin care poti obtine leaduri de calitate, este sa creezi continut bun. Astfel, determini potentialii clienti sa iti ofere de buna voie adresa de email si sa se inscrie la newsletterul tau. Facebook Ads este un alt canal de unde poti incepe campanii de obtinere de leaduri.

Indiferent de unde ai obtinut adresele de email ale prospectilor, nu uita de un lucru foarte important: GDPR. Fara a obtine transparent acordul persoanelor carora urmeaza sa le trimiti oferte, risti sa primesti amenzi pe masura. In plus, pune-te in locul lor. Ti-ar placea sa fii bombardat zilnic de emailuri care nu iti aduc nici un plus de valoare si doar iti umplu inboxul?

5. Ce obiective iti propui sa atingi prin email marketing?

Obiectivele pe care ti le stabilesti atunci cand pornesti la drum intr-o campanie de email marketing sunt destul de variate. Acestea pot fi grupate dupa cum urmeaza:

  • Brand Awareness
  • Vanzari
  • Obtinerea feedbackului din partea clientilor
  • Fidelizarea clientilor

In concluzie, raspunsul la intrebarea daca email marketingul aduce in continuare rezultate este cu siguranta da. Bineinteles, cat timp este folosit cum trebuie. Poti merge pe urmatoarea structura a elementelor in ordinea importantei: segmentare -> subiect bun -> continut personalizat -> oferta atractiva.

Cel mai mare retailer de fashion online din Europa Centrala Si de Est, Answear, a inregistrat o crestere semnificativa a vanzarilor folosind automatizarea campaniilor de email marketing, conform declaratiei Ralucai Radu, Country Manager Answear Romania pentru publicatia Bursa.ro.

Daca aveti alte intrebari despre cum puteti folosi email marketingul cu succes, ne puteti trimite un mesaj pe contact@royalsoft.eu sau intr-un comentariu mai jos. ðŸ‘‡ Si nu uitati sa dati un share daca v-a placut articolul. 🙂

Da un share daca ti-a placut articolul

Share on Facebook Share Share on Twitter Share Share on Linkedin Share