Ce soluție de găzduire web să alegi pentru magazinul tău online?

By: on May 20, 2021 Categories: e-Commerce

cum sa alegi o solutie de gazduire web potrivita

O soluție de găzduire web este una dintre componentele principale de care ai nevoie pentru a putea lansa un magazin online.

Orice website sau magazin online are nevoie de o gazdă web (web host) pentru a putea fi accesat pe internet.

Pentru un site de comerț electronic, alegerea furnizorului de hosting potrivit este o prioritate și din alt motiv și anume: performanța.

57% dintre consumatori vor părăsi un magazin online dacă durează mai mult de 3 secunde să se încarce, iar 80% dintre ei nu vor mai reveni.

În timp ce calitatea serviciilor și a produselor pe care le oferi are aparent cel mai mare impact asupra vânzărilor, transformarea vizitatorilor website-ului în clienți online depinde în mare măsură și de crearea unei impresii pozitive. Și aici intervin parametrii de performanță ai unui magazin online, cum ar fi viteza de încărcare a paginilor și procesul de check-out rapid.

Pentru a putea oferi servicii ireproșabile clienților tăi, ai nevoie în primul rând de un site care să îți asigure succesul, cu o infrastructură (atât software cât și hardware) pe care să te poți baza.

Tipuri de găzduire web

Dacă ai în plan să îți deschizi un magazin online sau dacă nu ești mulțumit de soluția de găzduire web pe care o folosești în prezent, trebuie să îți cunoști opțiunile și să vezi ce ți se potrivește.

Găzduirea partajată (shared hosting)

Prima opțiune pentru afacerile mici sau cele în stadiu incipient.

Presupune să împarți resursele unui server (capacitatea hard-disk-ului, memoria RAM, bandwidth-ul) cu alte site-uri.

Printre avantaje se numără costurile reduse și faptul că e ușor de administrat însă există și dezavantaje, cum ar fi accesul limitat.

Furnizorul de hosting are ultimul cuvânt în ceea ce privește alocarea resurselor iar asta poate duce la performanța scăzută pentru magazinul tău.

Alege această variantă doar în cazul în care ai un buget mic. Pe măsură ce magazinul se va dezvolta, vei putea trece la un alt tip de găzduire.

Găzduirea dedicată

Înseamnă să ai propriul tău server într-un data-center.

Ai acces complet la toate resursele și implicit o performanță ridicată dar și costurile vor fi pe măsură.

Un alt lucru de care să ții cont este partea de administrare, care poate fi semnificativ mai complexă. Pentru a gestiona un server dedicat în mod eficient, este necesar să ai anumite abilități tehnice sau să angajezi un administrator de sistem.

În general, cei care aleg această variantă au deja un site de eCommerce cu mult trafic și care necesită anumite specificații.

Ce este găzduirea de tip VPS?

Un compromis între o soluție de găzduire web partajată și cea de tip server dedicat, este VPS-ul (Virtual Private Server).

VPS se referă la tipul de hosting prin care site-ul tău este pus pe același server cu alte site-uri dar resursele fiecăruia sunt izolate.

Aceste servere virtuale private sunt o opțiune pentru cei care au nevoie de mai multă flexibilitate decât ar avea prin intermediul găzduirii partajate.

Cei care aleg de obicei varianta de VPS sunt programatorii și dezvoltatorii web pentru că le permite un nivel ridicat de configurare și pot suporta utilizarea intensă a resurselor.

Cum știi ce soluție de găzduire web ți se potrivește?

Alege tipul de hosting potrivit pentru magazinul tău în funcție de nevoile tale actuale, dar și cele viitoare.

Factori pe care să îi iei în considerare:

Bugetul disponibil

Nu uita că partea de web hosting este doar unul dintre costurile pe care le implică crearea unui magazin online.

Va fi necesar să cumperi și un domeniu și să investești în dezvoltare și web design. Prin urmare, pune pe hârtie exact cât anume poți să investești pentru fiecare.

Nivelul de experiență pe partea tehnică

În funcție de câtă experiență ai în administrarea unui site pe un server, vei știi dacă ai nevoie de suport tehnic sau nu.

Cât de mult trafic te aștepți să ai pe site

Majoritatea furnizorilor de hosting asigură trafic nelimitat în oferta lor. Însă există și companii care aleg să limiteze accesul în anumite pachete.

Pentru a avea garanția că ai suficient bandwidth pentru fiecare vizitator care îți intră pe site, alege un pachet de hosting cât mai permisiv.

Dimensiunea fișierelor pe care le vei stoca

Ține cont de faptul că ceea ce ocupă cel mai mult spațiu de stocare sunt fișierele din care este construit site-ul, elementele multimedia (foto și video) și baza de date a companiei care include e-mail-urile și datele despre clienți și angajați.

Spațiul dintr-un pachet de web hosting se referă la numărul de bytes pe care furnizorul garantează că îi va aloca site-ului tău.

Discută în prealabil cu dezvoltatorul tău web, pentru a-ți face o idee despre spațiul de stocare de care ai nevoie precum și de spațiul necesar pentru backup.

De ce să ții cont atunci când alegi firma de hosting pentru magazinul tău online?

Există câteva criterii care te pot ajuta să alegi furnizorul de servicii de găzduire și anume:

Uptime-ul

Dacă site-ul tău cade frecvent, îți poate afecta reputația și implicit vânzările.

Majoritatea companiilor care furnizează servicii de găzduire web, oferă garanția că  magazinul tău va fi disponibil online, minim 99% din timp.

Însă există și excepții. De aceea e important să verifici din timp:

– care este timpul garantat de funcționare (uptime),

– sumele de rambursare asociate cu perioadele de nefuncționare (downtime)

– ce incidente sunt excluse de la facturare pentru perioadele în care site-ul nu e disponibil online.

Nivelul de securitate

Pentru a lansa un site de comerț electronic, trebuie să te asiguri că sunt implementate toate măsurile de securitate necesare.

De exemplu, în cazul în care site-ul tău  nu este criptat cu HTTPS, acesta va fi marcat ca „nesigur” atunci când cineva va încerca să îl deschidă într-un browser de internet precum Google Chrome.

Certificatele SSL sunt obligatorii pentru buna funcționare a magazinului tău online. Fără o conexiune securizată nu vei putea oferi plata online ca metodă de plată. În plus, poți pierde încrederea clienților și asigurarea lor că pot face cumpărături online în siguranță.

Certificatele Secure Socket Layer (SSL) sunt niște mici fișiere stocate pe un server care criptează datele transferate între un PC și serverul unui site web.

Dacă nu ai un certificat SSL, Chrome va atenționa utilizatorii de un posibil pericol înainte ca aceștia să deschidă pagina magazinului.

Un furnizor de hosting de încredere, va include partea de criptare SSL ca parte din pachet alături de alte caracteristici de Securitate (firewall-uri, filtre pentru conturi de e-mail, protecție împotriva virușilor, anti-DDoS, etc)..

Standardele PCI (Payment Card Industry)

Pentru a putea accepta plata cu cardul online, un site trebuie să îndeplinească o serie de cerințe legate de politicile PCI.

Un furnizor adecvat de găzduire ar trebui să aibă această calificare (să fie PCI Compliant). 

Backup-ul

Orice serviciu de hosting ar trebui să ofere backup-uri automate, atât pentru baza de date cât și pentru conținutul site-ului.

Verifică dacă acestea sunt incluse în pachet și cu ce frecvență vor fi efectuate.

Limitările

Atunci când alegi  o soluție de găzduire web, verifică atent ce anume este inclus și ce nu,  pentru a nu fi nevoit să plătești extra ulterior.

Există posibilitatea de a fi nevoie să plătești taxe suplimentare în anumite situații, cum ar fi dacă nu folosești procesoarele de plată agreate de furnizor, dacă depășești un număr de tranzacții, dacă site-ul depășește bandwidth-ul, sau dacă ai nevoie de extra rapoarte.

Suportul tehnic

Pentru situațiile în care vor apărea defecțiuni sau erori, vei avea nevoie de asistență tehnică.

O soluție de găzduire web profesională îți poate oferi suport pentru actualizări de software, adăugare de patch-uri și menținerea site-ului în siguranță.

Tot echipa de suport se ocupă de remedierea eventualelor situații în care site-ul e afectat de un atac informatic.

Verifică atent dacă furnizorul de servicii de găzduire oferă asistența inclusă în pachet și în ce condiții poți beneficia de acest serviciu.

Credibilitatea companiei de găzduire

Vezi ce review-uri sau recomandări are firma în mediul online. Documentează-te despre locația serverelor, serviciile de asistență și nivelul de satisfacție al clienților existenți.

Oferta de preț

Deși nu ar trebui să fie factorul decisiv în a alege o soluție de găzduire web, e important să compari ofertele de preț.

Serviciile de hosting sunt disponibile într-o arie mare de prețuri care pot începe de la 1 euro pe lună până la câteva sute.

Nu te  grăbi însă să alegi cel mai mic preț dacă îți dorești găzduire pe servere cu resurse din plin.

În final…

…nu uita că alegi un partener de afaceri.

Prea mulți antreprenori cate au un magazin online se confruntă cu probleme legate ca viteza lentă de încărcare, securitatea slabă și lipsa de asistență din motiv că au ales o soluție de găzduire web nepotrivită.

În stadiul incipient al unui magazin online, soluția cea mai ieftină  sau care pare cea mai simplă, nu e întotdeauna și cea de care ai nevoie pentru  un magazin de succes.

Când cauți un furnizor de găzduire web pentru un site de comerț electronic, alege-l pe cel care este gata oricând să se adapteze nevoilor tale specifice, care oferă calitate și specificații de top, precum și planuri accesibile.

Optează pentru o companie de  încredere cu care să poți dezvolta o relație pe termen lung.

Dacă vrei să afli mai multe despre ce anume implică crearea unui magazin online, nu ezita să ne contactezi.

Da un share daca ti-a placut articolul

Share on Facebook Share Share on Twitter Share Share on Linkedin Share