Colaborarea cu o agenție de web design | Ce trebuie să știi?

By: on April 07, 2021 Categories: Web Design, Web Development

colaborarea cu o agentie de web design

Începutul

Să începem cu începutul. Probabil ai realizat că mediul online și afacerea ta sunt compatibile și că ai nevoie de un website, o bază solidă pe care să îți construiești prezența online a businessului tău.

Ai amânat momentul, dar acum ești hotărât. Inevitabil, vei avea nevoie de o agenție web care să îți creeze site-ul. Îi spunem agenție de web design, deși e mai mult vorba de web development decât doar de design.

Pe scurt, web designerul e cel care se ocupă de cum trebuie să arate și să funcționeze (usability) site-ul, iar web developerul e cel care transpune totul în ceva palpabil.

O agenție care știe ce face va încerca să obțină cât mai multe detalii despre afacerea ta, pentru a înțelege exact nevoile și așteptările pe care le ai. Sunt câțiva factori de care trebuie să țină cont atunci când dezvoltă un proiect nou, precum obiective, buget, scalabilitate pentru a putea alege platforma pe care să fie construit site-ul și dacă vor folosi sau nu o temă predefinită.

În plus, o echipă completă ar trebui să aibă în componență un copywriter, și un web developer cu minime cunoștințe de SEO ca să primești un site funcțional de la A la Z.

Brieful

Pentru ca o agenție de web design să înțeleagă nevoile afacerii tale, trebuie să te implici în proces și să ai o listă cu cerințe minimale pentru ce îți dorești să primești. Tu ești cel care își înțelege cel mai bine businessul, și poți să creezi un brief pe care agenția să îl dezvolte.

Pentru a face acest lucru, pune clar pe hârtie obiectivele proiectului și setul de livrabile de care o să fie nevoie pentru a le atinge. Poți face planul final alături de agenția pe care o vei alege. Până acolo, însă, trebuie să ai brieful pregătit ca să vezi dacă te potrivești cu agenția din punct de vedere al bugetului și a complexității proiectului.

Ce trebuie să conțină, în linii mari, brieful?

  • O scurtă descriere a companiei
  • Scopul Website-ului
  • Lista de livrabile – logo, conturi de email, design custom sau temă, conținut (text, imagini,video)
  • Obiectivele pe care vrei să le atingi
  • Publicul țintă al website-ului
  • Listă cu specificații tehnice
  • Detalii despre hosting și mentenanță
  • Bugetul disponibil
  • Așteptări referitoare la livrarea proiectului (componenta temporală)

Contractul

Nici un proiect fără contract. Nici un proiect fără contract. Nu e typo, am scris-o intenționat de două ori pentru că este foarte important. Încă sunt companii care lucrează fără un contract clar și riscurile în acest caz sunt de ambele părți.

Așa cum sunt firme care nu livrează ceea ce promit, așa sunt și clienți care nu plătesc la timp sau deloc, sau care au cerințe exagerate care ar trebui tarifate separat.

De ce ai nevoie de un contract clar între tine (beneficiar) și orice agenție de web design (prestator) cu care colaborezi?

  • Te asiguri că vor fi respectate specificațiile tehnice
  • Te asiguri că se va respecta bugetul
  • Te asiguri că se va respecta planul stabilit și proiectul va fi livrat la timp 
  • Poți trece clauze de confidențialitate în contract pentru a-ți proteja businessul
  • Poți adăuga clauze de despăgubire în cazul în care termenii contractului nu sunt respectați

Cu cât contractul este mai clar, cu atât colaborarea dintre părți va fi mult mai facilă. Nu lăsa loc de interpretări și stabiliește de comun acord cu agenția termenii contractului.

Proiectul

Brieful e gata, ai ales agenția, contractul este semnat. Ce urmează acum?

Cu siguranță, pe parcursul dezvoltării proiectului, va trebui să comunici activ cu agenția și să le oferi diverse informații ca să își poată face treaba. Cu cât ești mai deschis la comunicare, cu atât proiectul va avea șanse să se realizeze mai repede.

O agenție profesionistă te va ține la curent cu evoluția proiectului și se va baza pe feedbackul tău pentru a îmbunătăți produsul.

De asemenea, îți vor putea face recomandări referitoare la cum să îți pregătești site-ul pentru acțiuni de marketing ulterioare. Nu uita să specifici în brief că ai nevoie de instalarea codurilor de tracking, de care cu siguranță vei avea nevoie ca să afli de unde vin clienții.

La final, testează și tu produsul finit și pune-te în locul utilizatorului pentru a trece prin toate etapele, de la intrarea pe website până la momentul în care îți vor deveni clienți. În cazul în care nu s-au respectat specificațiile tehnice, discută cu agenția pentru a remedia problemele.

Mentenanța

Odată ce proiectul este gata, testat și pus live, trebuie să iei în calcul un abonament lunar de mentenanță. În special dacă este vorba de un magazin online, mentenanța este obligatorie.

De ce ai nevoie de un pachet de mentenanță?

  • Site-ul este monitorizat în permanență
  • Datele tale și ale clienților sunt în siguranță
  • Platforma este actualizată în mod constant
  • Conținutul de pe site este actualizat în funcție de nevoile tale
  • Realizezi mai ușor importul/exportul de produse pentru eCommerce
  • Informațiile de pe site sunt actualizate în permanență
  • Site-ul este protejat împotriva vulnerabilităților

Concluzii

În concluzie, dacă vei crea un brief foarte clar și ambele părți vor semna un contract bine pus la punct, o mare parte din problemele care pot apărea pe parcurs vor fi evitate.

Este important de reținut că aportul tău la proiect este unul foarte important, iar comunicarea între părți este cea mai importantă pentru un proiect de succes. Nu uita de contract și negociază apoi și un abonament lunar de mentenanță.

  Dacă vrei să afli cum decurge colaborarea cu o agenție de marketing online și alte informații interesante, abonează-te la newsletterul nostru.

Da un share daca ti-a placut articolul

Share on Facebook Share Share on Twitter Share Share on Linkedin Share