La ce te ajuta LinkedIn? | Ghid util 2021

By: on October 26, 2020 Categories: Digital Marketing

LinkedIn personal branding

Poate ai auzit deja ca LinkedIn este unul dintre  jucatorii cei mai  importanti in sectorul de Social Media dar….este relevant si pentru afacerea ta?

LinkedIn sau cea mai cunoscuta platforma sociala dedicata mediului profesional a aparut cu ceva timp inaintea retelelor de socializare ca Facebook, Twitter, Snapchat și Instagram dar abia acum a devenit mai  relevant ca niciodata.

Platforma gazduieste peste 700 de milioane de profiluri profesionale la nivel global, ceea ce înseamnă acces la un numar aproape nelimitat de noi conexiuni, posibili parteneri de afaceri si oportunitati de munca. De la cautarea unui nou loc de munca până la mentinerea unui brand personal, un cont sau o pagina de LinkedIn este unul dintre factorii care te pozitioneaza ca profesionist cu drepturi depline în orice industrie în zilele noastre.

Cum te poate ajuta LinkedIn sa promovezi si sa cresti un business?

Daca ai o companie cu specific B2B, adica o afacere pe modelul Business-to-Business unde activitatea principala o reprezinta tranzactiile/ comertul  de produse, servicii sau informatii catre alte companii,  atunci pagina de  LinkedIn nu mai este doar o optiune, ci un „must have”.

Platforma a crescut rapid si continua sa creasca in mod eficient o retea profesionala solida pe care fiecare companie o caută. Putem spune ca devine un factor cheie in marketingul digital. Conform unor statistici realizate de Omnicore in Iulie 2020 , LinkedIn este canalul numarul 1 pe care marketerii B2B îl folosesc pentru a distribui continut, in proportie de 94%.

📌 6 din 10 utilizatori cauta in mod activ informatii din industrie.

📌 280 de miliarde de actualizari sunt vizualizate anual.

📌 Continutul profesional obtine de 15 ori mai multe afisari decât postările despre locuri de muncă, 57% consumând continut pe mobil.

📌 LinkedIn reprezintă mai mult de 50% din tot traficul social către site-uri web și bloguri B2B.

📌 92% dintre marketerii B2B includ LinkedIn in strategia lor de marketing digital.

📌 80% din clientii potentiali B2B provin de la LinkedIn fata de 13% pe Twitter si 7% pe Facebook.

Cum functionează marketing-ul prin Linkedin?

LinkedIn nu este doar o platforma de socializare care poate fi utilizata pentru a construi notorietate pentru un brand. Spre deosebire de Facebook, Twitter si Instagram, LinkedIn este o platforma profesionala de unde nu ai voie sa lipsesti daca esti in mediul de afaceri B2B.

LinkedIn-ul se bazeaza pe consolidarea relatiilor de business si mai putin pe strategii de vanzari agresive care pot fi considerate spam.

Strategia de marketing specifica platformei consta intr-o abordare diferita, tocmai pentru ca reteaua consta intr-un public total diferit.

Daca nu ai facut-o deja, creeaza o pagina de LinkedIn pentru afacerea ta

In cazul in care ai deja o pagina de LinkedIn de business atunci ar fi cazul sa dai jos praful de pe ea si sa o pui in bara de bookmarks pentru ca o vei folosi des de acum inainte.

Daca nu o ai deja atunci poti deschide o pagina noua  gratuit (sau ai si o varianta Premium pentru Business care implica niste costuri) dar este necesar sa ai un profil personal de LinkedIn si o adresa de e-mail pentru confirmare. Alte mentiuni inainte de a deschide o pagina ar fi:

  • Profilul tau de LinkedIn personal sa contina numele si prenumele tau real;
  • Profilul tau sa fie completat cu suficiente informatii pentru a se incadra  in categoria „Intermediate” sau „All-Star” pentru mai multa credibilitate.
  • Sa ai cateva persoane in lista de contacte LinkedIn
  • Sa ai un deja site web al companiei si o adresa oficiala de e-mail a companiei tale.
  • Sa fii listat ca angajat al companiei în sectiunea „Experienta” a profilului tau de LinkedIn.

Logheaza-te in contul tau si sa urmeaza cativa pasi simpli:

Selecteaza Work din meniul din coltul din dreapta sus apoi  click pe butonul Create a Company page +

Alege tipul de pagina pe care il doresti in functie de categoria in care se incadreaza afacerea ta (Small sau Medium to large).

Completeaza campurile cu informatiile necesare despre companie. Odata ce ai completat numele, LinkedIn il va adauga automat si in URL-ul paginii. Daca numele companiei nu este disponibil, alege unul similar dar totusi usor de identificat (de exemplu, o versiune mai scurta). 

Adauga un logo (poti face asta si ulterior daca nu ai unul inca);

Confirma ca esti o persoana avizata ca reprezentant al companiei si selecteaza butonul Create page.

Si gata, ai o pagina noua!

Mai jos am trecut in revista cateva lucruri de care ar trebui sa tii cont odata ce ai o pagina business de administrat.

Optimizeaza-ti pagina

✔️ Completeaza rubrica de sumar.  Ai 2000 de caractere disponibile prin care sa-ti prezinti brand-ul cat mai bine directionat pe publicul tinta dar pune accent pe primele 3 linii de text deoarece doar atat poate un utilizator sa vada initial, pentru mai mult  va trebui sa selecteze “…see more”.

✔️ Foloseste cuvinte cheie relevante. In baza lor te vor putea gasi mai usor si altii din breasla.

✔️ Poti adauga si un numar de telefon de contact.

✔️ Pentru ca pagina ta sa arate cat mai profesional, adauga o poza de coperta. 

Ca recomandari, aceasta ar putea fi o imagine @work, o poza cu echipa ta sau cu produsele pe care le promovezi, o imagine care sa reflecte valorile si misiunea companiei, un logo oversized sau chiar o imagine care face apel la emotiile clientilor tai.

Daca nu ai deja niste fotografii, poti utiliza imagini din site-uri ca Unsplash sau Pexels sau daca vrei sa iesi in evidenta prin creativitate, iti poti crea propria versiune de cover intr-o aplicatie precum Canva.

linkedin-poza-cover

Orice ai alege pentru cover, asigura-te ca reprezinta brandul si ca are dimensiunile potrivite si anume 1584 px X 396 px.

Alatura-te grupurilor de LinkedIn care fac parte din domeniul tau de interes

Fii activ si participa la conversatii de pe profilul personal. Momentan, LinkedIn permite utilizatorilor sa se alature unor discutii sau sa administreze un grup numai prin intermediul profilului personal dar acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa uiti de grupuri ➡️ Cu cat esti mai activ in discutii, cu atat mai multa notorietate poti castiga pentru tine si brand-ul tau.

Ai mai multa experienta de impartasit? Creeaza un grup nou pe care sa il administrezi si invita-i si pe altii sa se alature.

 Promoveaza-ti pagina

La fel ca majoritatea celorlalte retele de Social Media, LinkedIn iti ofera posibilitatea de a cumpara reclame pentru a creste performanta unei campanii de marketing.

Pentru a incepe, ai nevoie de un cont in LinkedIn Campaign Manager prin care poti stabili un buget, niste obiective, si  care iti ofera control total asupra modului in care se desfasoara campania. Pentru a crea contul e necesar sa introduci un nume, sa alegi o valuta, si sa asociezi pagina ta LinkedIn de business.

Urmatorul pas este sa alegi un obiectiv. Adica ce anume iti doresti sa faca publicul tinta odata ce ad-ul tau va ajunge la ei.  Pe baza obiectivului selectarea vei putea sa optimizezi campania folosind cele mai indicate functionalitati pentru rezultate maxime. Obiectivele din care poti alege sunt orientate pe:

  • Constientizare ( Awareness): pentru a maximiza numarul de utilizatori la care ajunge brand-ul tau.
  • Considerare: pentru a incuraja clientii sa afle mai multe despre afacerea ta. De cele mai multe ori acest lucru se refera la numarul de accesari si trimiteri la un landing page.
  • Conversii

Dupa ce ai stabilit obiectivul, este necesar sa definesti publicul la care vrei sa ajungi. LinkedIn iti permite sa segmentezi audienta in varii moduri, prin criterii (extrem de) detaliate de selectie si  sa combini diverse optiuni.

Las  aici un pdf detaliat, pus la dispozitie de cei de la LinkedIn  despre targeting.

Poti alege din 4 categorii de ad-uri si anume:

  • Conținut sponsorizat (Sponsored Content) – aici plătesti pentru a amplifica conținutul pe care il partajezi. Cu alte cuvinte, postarile vor ajunge la un public mult mai mare decat ar putea obtine in mod organic. Postarile pot fi in format reclama cu o singura imagine, video sau carousel.
  • Reclame dinamice (Dynamic Ads) – personalizeaza un ad pentru fiecare membru din publicul tinta, la scara larga folosind datele generale ale profilului de utilizator (fotografia, numele companiei, rolul in companie).
  • Anunțuri text (Text Ads) – anunturi PPC  care apar pe diferite pagini LinkedIn, de exemplu, pagina de start, paginile de profil, paginile cu rezultatele cautarii si paginile Grupului. Ai optiunea de a plati numai pentru ad-urile care functioneaza- per click sau per impresie.
  • Mesaje InMail sponsorizate ( Message Ads) – acestea  permit trimiterea de mesaje personalizate membrilor LinkedIn – un fel de marketing prin e-mail, dar in cadrul platformei.

Toate reclamele pe care le postezi vor fi revizuite de cei de la LinkedIn pentru a se asigura ca toti membrii au parte de o experienta placuta. Reclamele noi cat si modificarile aduse unor reclame existente sunt revizuite pe baza unor politici de continut. Procesul poate dura in medie 24h dar poti verifica oricand status-ul in Campaign Manager.

Posteaza continut valoros pentru publicul tinta

In timp ce marketer-ul din tine ar putea sa-ti spuna ca retelele de socializare trebuie folosite cu scopul de a vinde, cand vorbim despre LinkedIn acest lucru nu se aplica. Majoritatea utilizatorilor LinkedIn se afla pe platforma  pentru:

☑️ a-si umple putin din timpul liber, 

☑️ pentru se conecta cu altii din punct de vedere profesional,

☑️pentru a fi la curent cu noutatile si postarile personalitatilor cu influenta/companiilor pe care le urmaresc,

☑️pentru a cauta un job/ a recruta oameni noi, 

☑️ pentru a se inspira.

In locul postarilor despre motivele pentru care produsele tale sunt cele mai bune, pe LinkedIn se cere continut care sa provoace conversatii.

Marketing-ul pe LinkedIn este mai putin despre a crea mesaje cu caracter promotional sau orientate pe vanzari si mai mult despre a aduce ceva valoros in vietile profesionale ale publicului. Ba chiar, marketerii B2B care pun pe primul loc nevoile “informationale” ale urmaritorilor lor insumeaza 88% din performerii de top in ceea ce priveste marketingul prin continut.

Prin urmare LinkedIn este folosit pentru a publica si promova continut util, care deserveste un scop si anume acela de a educa, a informa, a inspira, a ghida sau a distra publicul.  Avand acestea in minte atunci cand creezi o postare noua, iti poate imbunatati sansele de a avea reactii din partea audientei sau de a genera conversatii din partea lor.

Linkedin_reactii
Cand un utilizator raspunde sau reactioneaza la o postare, exista sansa ca activitatea sa apara si in feed-ul cunostintelor lui iar astfel iti creste reach-ul.

Nu este neaparat necesar ca tot ceea ce postezi sa fie continut original atat timp cat are un caracter informativ, este foarte relevant industriei in care activezi, incita la discutii si provine dintr-o sursa solida pe care o mentionezi. Acest lucru denota ca esti si tu la randul tau bine informat si reprezinti o sursa de informatie valoroasa.

Un continut de calitate iti  va îmbunatati si rezultatele la licitatii in cazul in care optezi pentru promovare platita. Scorul de relevanta din LinkedIn recompenseaza marketerii care posteaza in mod regulat si care castiga prin postari multe accesari, aprecieri, comentarii și distribuiri.

Recent, LinkedIn a creat si posibilitatea de a posta continut sub forma de Stories, pe modelul celor de la Instagram/Facebook. Story-urile pot fi postate numai din aplicatia LinkedIn de pe mobil si vor fi vizibile publicului timp de 24 de ore.

Creste eficienta prin implicarea intregii echipe

LinkedIn se refera atat la contactele si relatiile noi pe care le construiti cat si la cele deja existente.  Fiind cei mai de incredere marketeri ai companiei tale,  angajatii tai pot juca un rol major in cresterea si consolidarea retelei de pe platforma. Exista o regula fundamentala conform careia oamenii fac afaceri cu persoane pe care le cunosc, le plac si in care au încredere. Pe LinkedIn,  accentul cade mai degraba pe importanta  utilizarii profilurilor personale decat pe concentrarea eforturilor pe pagina companiei.

Asadar, strategia de marketing prin LinkedIn necesita implicare si din partea lor. Incurajeaza-ti angajatii sa adauge compania la profilurile lor personale si sa fie activi in distribuirea de continut, sa comenteze sau sa reactioneze la postarile paginii.

Linkedin-incurajeaza-angajatii

Nu toti angajatii sunt activi pe retelele de socializare. Identifica-I pe cei mai implicati si desemneaza un reprezentant/ambasador proactiv al brand-ului  pe Linkedin, care sa participle in discutii, si sa distribuie continut regulat.

Activezi in domeniul B2B si ai nevoie de lead-uri noi, de notorietate, de noi parteneri dar inca nu ai gasit o solutie eficienta si la indemana? Noi te incurajam sa iti construiesti si o prezenta solida pe LinkedIn. Daca ai nevoie de ajutor cu planificarea si implementarea unei strategii de marketing pentru afacerea ta, asteptam sa ne scrii pe contact@royalsoft.eu si sa punem lucrurile la punct impreuna.

Da un share daca ti-a placut articolul

Share on Facebook Share Share on Twitter Share Share on Linkedin Share