Promovare online | Ghid util pentru orice antreprenor

By: on July 11, 2019 Categories: Digital Marketing

promovare online

In ultima vreme, foarte multi antreprenori, indiferent de dimensiunea afacerii lor, au realizat cat de importanta este prezenta in mediul online. Primesc mereu intrebari referitoare la punctele de plecare in ceea ce priveste metodele de promovare online.

In acest articol vei gasi un ghid de promovare online pe care il poti parcurge usor si care sper ca va raspunde celor mai importante intrebari pe care le-ai putea avea in ceea ce priveste modalitatile prin care iti poti face cunoscuta afacerea in mediul online. Sa incepem. 🙂

1. De ce am nevoie de un website?

Raspunsul la aceasta intrebare este simplu. Fara un website bine optimizat pierzi o mare parte dintre oportunitatile pe care ti le poate oferi mediul online. Este punctul de plecare pentru toate actiunile care vor urma in promovarea afacerii pe viitor. In functie de tipul businessului, vei avea nevoie de o platforma online in care sa iti prezinti serviciile sau de un magazin online prin care sa maresti numarul vanzarilor.

Daca vrei ca potentialii tai clienti sa te gaseasca mai usor, ai nevoie de un website bine optimizat pentru motoarele de cautare (SEO) dar despre asta vom discuta putin mai tarziu. Prezenta ta online nu se rezuma doar la un site, dar poti sa fii sigur ca acesta sta la baza unei prezente online reusite. De ce sa nu o spunem, in zilele noastre, aproape totul se digitalizeaza si ai nevoie de o carte de vizita in mediul virtual. Banuiesc ca nu vrei sa ramai in urma, nu-i asa?

2. Cum aleg platforma pentru websiteul meu?

Am stabilit mai sus ca un website este punctul de plecare daca vrei sa iti faci promovare online. Fie ca ai nevoie de un site de prezentare sau de un magazin online, iti vom prezenta cele mai potrivite platforme pe care poti sa iti construiesti site-ul.

Pentru un website de prezentare, cea mai buna solutie in viziunea noastra o reprezinta WordPress, cea mai populara platforma de management de continut, care iti permite sa ai un site dinamic si faciliteaza modelarea continutului dupa bunul plac. Te putem ajuta cu dezvoltarea unui website construit pe WordPress, poti afla mai multe detalii aici.

In ultimii ani, am creat si administrat numeroase magazine online pentru clientii nostri. Este foarte important sa alegi o platforma potrivita pentru afacerea ta care sa fie totodata scalabila. In functie de numarul de produse si de obiectivele pe care le ai, poti alege intre platforme precum Magento, WooCommerce, Prestashop sau solutii “la cheie” care au capatat o mare notorietate in ultima vreme.

3. Ce canale de Social Media sa aleg pentru promovare online?

O modalitate eficienta pentru a-ti face cunoscut businessul in mediul online o reprezinta canalele de Social Media. Pentru a fi eficiente, acestea ar trebui sa fie alese cu grija, in functie de obiectivele pe care le stabilesti si de specificul afacerii tale. O sa incerc sa explic mai intai puterea pe care o au aceste retele de socializare folosite organic. Sa le luam pe cele mai importante:

  • Facebook – Poate cea mai cunoscuta retea de socializare la nivel global, cu peste 2 miliarde de utilizatori, Facebook este o retea pe care trebuie sa fii prezent daca vrei sa iti dezvolti afacerea. In tara noastra, numarul de utilizatori ai retelei lui Mark Zuckerberg a ajuns la aproape 10 milioane. Este una dintre cele mai ieftine modalitati de promovare online. Posibilitatea de a crea un profil de companie, expunerea mare, si usurinta prin care poti construi o comunitate careia sa te adresezi reprezinta numai o parte dintre avantajele acestei platforme. Majoritatea advertiserilor sunt de parere ca nu poti avea rezultate bune pe Facebook in mod organic, fara sa platesti pentru reclame, ceea ce este partial adevarat. O resursa importanta pe care multa lume o ignora este reprezentata de catre grupurile de pe Facebook. Cu o filtrare bine facuta, acestea iti pot oferi un canal important de transmitere a mesajului catre publicul tau tinta. Voi explica mai multe despre puterea acestora intr-un articol viitor, precum si alte modalitati de a creste notorietatea utilizand Facebook.
  • Instagram- Una dintre cele mai la moda platforme sociale, Instagram a crescut accelerat in ultimii ani si continua sa o faca. Sunt foarte multe businessuri care se pot folosi de aceasta platforma pentru a crea o audienta si a ajunge mai usor catre publicul lor tinta. Trebuie sa tii cont ca Instagramul se bazeaza pe continut care trebuie sa aiba un impact vizual cat mai puternic si cat mai specific pentru afacerea ta. In definitiv, ceea ce trebuie sa livrezi aici este continut relevant cu care potentialii tai clienti sa interactioneze cu scopul de crea o legatura puternica cu businessul tau. Un mare avantaj al acestei platforme este reprezentat de usurinta cu care poti crea si distribui continut foto sau video.
  • LinkedIn – Foarte putina lume vede valoarea pe care o poate aduce aceasta retea pentru interactiunile business to business. Daca publicul tau tinta este reprezentat de catre companii, LinkedIn-ul este o resursa indispensabila de networking online. Iti poti face cunoscute serviciile sau produsele si poti sa generezi parteneriate de lunga durata intrand in legatura cu profesionisti din domenii vaste. Un mare avantaj il reprezinta calitatea continutului distribuit aici, care sporeste increderea utilizatorilor.

Aceste platforme de social media pot deservi un canal gratuit pentru promovare online pana la un punct. Pentru o prezenta eficienta si pentru a ajunge la rezultatele pe care le doresti, trebuie sa combini avantajele gratuite pe care ti le ofera aceste platforme cu publicitatea platita care iti permite sa filtrezi audienta si sa distribui mesajul tau catre publicul tinta. O sa prezint putin mai tarziu avantajele si dezavantajele publicitatii platite pe Google, Facebook, Instagram sau LinkedIn.

4. Cum imi poate ajuta marketingul prin continut afacerea?

Pe marea majoritate a pietelor concurenta este extrem de puternica. Succesul sta in capacitatea fiecarui business de a se diferentia de competitori. In primul rand, pentru a putea face acest lucru, este foarte important sa iti cunosti cat se poate de bine publicul tinta, sa faci un profil al consumatorului, termenul de specialitate fiind buyer persona.

Apoi, dupa ce te-ai asigurat ca ai facut acest lucru, trebuie sa alegi canalele pe care vrei sa livrezi continutul catre acest public tinta. In final, crearea continutului si livrarea sa pe canalele alese te vor ajuta sa formezi o legatura puternica cu viitorii si actualii clienti.

Trebuie sa tii cont ca nu este suficient sa te axezi doar pe clientii noi pe care ii poti obtine ci si pe cei care ti-au cumparat produsul sau serviciul si sa-i fidelizezi. Retentia clientilor este ceva pe care toate companiile ar trebui sa puna accent, de multe ori fiind mult mai ieftin din punct de vedere al costurilor de promovare sa pastrezi un client decat sa aduci unul nou.

Marketingul prin continut facut cum trebuie, iti aduce extraordinar de multe beneficii si este unul dintre cele mai importante unelte de promovare online. Legatura pe care o creeaza intre afacerea ta si clienti si ulterior increderea pe care o acumuleaza in businessul tau duc in final catre mai multe vanzari si mai multi clienti.

Cel mai la indemana instrument de livrare de continut este blogul. Aici poti posta articole care sa raspunda unor intrebari pe care potentialii clienti le au in legatura cu nisa pe care activezi. Trebuie sa iei in calcul faptul ca atunci cand oferi informatii valoroase pentru ei, acestia sunt mult mai dispusi sa se intereseze de compania ta si sa devina consumatorii produselor sau serviciilor tale. Continutul poate avea mai multe forme, de la articole pe blog, la imagini spectaculoase pe Instagram sau video-uri pe Facebook sau Youtube.

Ideea de baza este sa creezi continut cu care potentialii tai clienti sa se identifice si prin care sa arati ca iti pasa de ei si nu doar vrei sa le distribui pitchuri de vanzare. Increderea se castiga si o reputatie online se construieste pas cu pas iar marketingul prin continut reprezinta una dintre cele mai bune modalitati de promovare online din acest punct de vedere.

5. Merita sa investesc in SEO?

In primul rand, o sa incerc sa explic cat mai simplu ce inseamna Search Engine Optimization (SEO) si de ce este un instrument important de promovare online. Optimizarea pentru motoarele de cautare se refera la un set de actiuni care te vor ajuta sa te pozitionezi mai bine in rezultatele motoarelor de cautare, in special in Google. Cu cat rankingul tau in Google va fi mai bun, cu atat vei aduce mai mult trafic organic catre website-ul tau.

Sa fim sinceri, cand lumea cauta ceva pe Google, se opreste de obicei la rezultatele care apar pe primele pagini. Cu cat website-ul tau este mai sus in SERP (search engine results pages), cu atat mai multa lume va intra pe site-ul tau si va vedea ce ai de oferit. Google are un algortim bine pus la punct care verifica daca website-ul tau este relevant pentru cautarile respective.

Optimizarea SEO este formata din cateva componente esentiale:

  • Optimizare on-page- aceasta include crearea Meta tag-urilor si aici vorbim despre Meta Title si Meta Description. Gandeste-te la aceste meta taguri ca la o prima impresie pe care o lasi atunci cand cineva da peste website-ul tau in rezultatele de pe Google.
  • Arhitectura site-ului- aceasta trebuie pusa la punct inca de la inceput, pentru a te asigura ca oferi o experienta cat mai placuta pentru vizitatori cu scopul ca acestia sa petreaca suficient timp pe site ca sa isi faca o idee clara despre produsele sau serviciile oferite.
  • Off-page SEO- Construirea de linkuri externe reprezinta procesul de a obtine trafic relevant provenit din linkuri de calitate, cu scopul de a obtine autoritate in “ochii” Google.
  • Continutul de calitate- este aproape cel mai important element in ceea ce priveste SEO. Continutul de calitate, relevant si valoros pentru consumatori, condimentat cu cuvinte cheie specifice, alese in functie de cautarile pe care potentialii clienti le fac pe Google.

Voi pregati in perioada care urmeaza, varianta in romana a ghidului SEO pe care momentan il puteti citi in engleza aici.

Principalele sfaturi in ceea ce priveste SEO, pe care le poti face sunt:

  • Alege cuvintele cheie cu mare grija. Pentru a vedea cum poti face acest lucru, gandeste-te care sunt cuvintele cheie pe care oamenii le introduc in motoarele de cautare pentru a-ti gasi website-ul. Sunt diferite unelte gratuite pe care le poti folosi pentru a face “keyword research” precum Ubersuggest sau Google Keyword Planner.
  • Include cuvinte cheie in Meta tag-uri.
  • Creeaza continut de calitate care sa aduca valoare reala pentru utilizatori.
  • Incearca sa creezi o retea de backlink-uri.
  • Asigura-te ca nu ai erori pe nici una din pagini.
  • Asigura-te ca website-ul tau se incarca intr-un timp scurt.

6. Cum pot avea rezultate rapid si eficient?

Modalitatile organice de promovare online nu sunt intotdeauna si cele mai rapide. Pentru a-ti face cunoscuta afacerea intr-un timp scurt si pentru a te bucura din plin de rezultate, ai ocazia sa o faci prin publicitatea platita pe diverse platforme. Fie ca vorbim de Google Ads, Facebook Ads sau reclame pe Instagram sau LinkedIn, aceste metode de promovare online te pot ajuta sa iti maresti vanzarile si numarul de clienti daca sunt utilizate corespunzator.

Eficienta Google Ads este incontestabila, daca iti optimizezi corect campaniile. Google iti ofera posibilitatea de a plati doar atunci cand un utilizator da click pe anuntul tau. Cu cat cuvintele cheie sunt mai specifice si aduc o rata mare de conversie cu atat costul per conversie va fi mai mic si bugetul va fi cheltuit eficient. Importanta landing page-ului din website este foarte mare, deoarece poate facilita obtinerea unui scor bun dat de Google si implicit un cost per click mai mic.

Publicitatea platita pe Facebook poate fi eficienta pentru o promovare online rapida in functie de businessul pe care il ai si de obiectivele pe care ti le propui. Stiu ca am mai spus acest lucru, dar este foarte important ca atunci cand iti faci strategia de marketing sa stabilesti clar obiectivele pentru fiecare actiune in parte. Spre deosebire de Google Ads, unde daca folosesti cuvintele cheie potrivite sansele sa inchei o vanzare sunt mai mari, pe Facebook lumea nu cauta activ produsele sau serviciile tale. Avantajele sunt ca poti sa targetezi in detaliu publicul tau tinta caruia vrei sa i se afiseze reclamele. Intr-o serie de articole viitoare voi explica pe larg cum poti implementa o campanie de publicitate platita pe Google si Facebook.

Sper ca aceste informatii se vor dovedi utile pentru orice antreprenor care doreste sa isi promoveze afacerea in mediul online. Daca vrei sa fii  printre primii care afla cand vom posta urmatoarele articole legate de marketingul online, ne poti da un like pe pagina de Facebook. Ajuta-ne cu un share pentru ca articolul sa ajunga la cat mai multa lume. 🙂

Da un share daca ti-a placut articolul

Share on Facebook Share Share on Twitter Share Share on Linkedin Share